På rettssakens første dag stilte en tydelig kampklar Bhatti i lusekofte da tingrettsdommer Kim Heger klubbet saken i gang i Oslo tingrett. I halvannet år har den hovedtiltalte sittet i varetekt, mye av tiden totalt isolert.

Bhatti nekter konsekvent for de påståtte terrorlovbruddene om skyting mot synagogen i Oslo og for å ha planlagt væpnet angrep mot Israels og USAs ambassader. Han erkjente derimot overraskende å ha skutt mot huset til en av toppene i pyramideselskapet T5PC.

Håndhilste

Da rettssaken startet håndhilste han på rettssakkyndig Kjell Noreik som har skrevet den rettspsykiatriske vurderingen som skal legges fram i retten. Den vil trolig danne grunnlag for om Bhatti, som tidligere er straffet flere ganger, skal idømmes tidsubestemt straff.

– Rapporten som skal legges fram i retten, ble ferdigstilt i september i fjor, forteller Noreik til NTB.

Høflig håndhilste Bhatti også på aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen. Bhatti og Nicolaisen har møtt hverandre før. I 2005 ble Bhatti frikjent for drapsforsøk. Også da var Nicolaisen aktor.

Vanskelig sak

Denne gangen er det ikke tilstrekkelig for statsadvokaten å bevise at Bhatti og en av de medtiltalte snakket sammen om planer om å begå terrorhandlinger, slik avlytting av bilen til Bhatti tilsier. Statsadvokat Nicolaisen må også overbevise retten om at de hadde til reell hensikt å gjennomføre planene.

I retten forklarte Bhatti seg om sitt engasjement for palestinernes kamp mot Israel. Det kan være med på å underbygge påstanden om at han hadde et sterkt terrorforsett, og at han hadde evne og vilje til å gjennomføre anslag mot USAs og Israels ambassader i Oslo, samt mot synagogen ved St. Hanshaugen.

– Jeg hadde tanker om å bistå, om å gå til krig på palestinernes side. Jeg hadde alle de tankene på den tiden, sa Bhatti i retten.

Ville krige

Da han i 2006 reiste til Tyskland, var det for å få råd om han skulle engasjere seg i kampen og hvordan han eventuelt burde gjøre det. Politiet fant våpendokumenter, bilder av antipanservernskyts, Bhattis egne notater om slike våpen og et bilde av et drept, palestinsk barn da Bhatti ble stanset på en bensinstasjon i Lübeck.

– Det er ikke uvanlig å ha et sterkt engasjement rundt konflikten i Midtøsten, men når du legger planer og går videre med dem kommer du fort opp i en annen situasjon, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen til NTB.

Han svarer bekreftende på at utspørringen rundt midtøstenengasjementet til Bhatti delvis handlet om å underbygge påstanden om Bhattis terrorforsett.

– Ja, og dette kommer vi tilbake til senere under saken, sier han

TV 2-venninne

Bhatti ble irritert da statsadvokaten forsøkte å få klarhet over forholdet mellom den omtalte TV 2-reporteren som han hadde et forhold til. Under forklaringen sa Bhatti at han rådførte seg med henne om planene om å reise til Palestina, men at hun frarådet ham det.

Da Nicolaisen ville grave dypere i dette forholdet nektet imidlertid den tiltalte å svare mer om dette.

– Jeg hadde noen samtaler med henne, ja, svarte han motvillig.

– Ja, vel. Det er greit – da lar vi det ligge, svarte Nicolaisen og forlot temaet.

Bhatti avviser statsadvokatens antydninger om at hans engasjement for palestinerne var så sterkt at han var villig til å føre kamp mot Israel og USA her i landet.

Holm, Morten