• Blir det en gutt, ville det være ufint å døpe den ufødte tronarvingen noe annet enn Olav, mener navneforsker Ivar Utne. Blir det en jente, bør navnet bli Inga.

Det første fornavnet bør tronarvingen arve fra den kongelige familien på farssiden, mener navneeksperten.

— Blir det en gutt, må navnet bli Olav etter barnets oldefar. Det er ingenting å lure på, mener Ivar Utne, som er amanuensis i norsk språk ved Universitetet i Bergen.

— Men blir det en jente, er Inga er et godt, gammelt dronningnavn og passe folkelig, sier han til BT.

Tradisjonsrike navn

Dronningnavnet har eldgamle tradisjoner i Norge. Inga fra Varteig (død 1234) var frillen til kong Håkon Sverresson (død 1204). Hun er kjent som kong Håkon Håkonssons mor, og ble garantist for hans kongelige avstamning.

Håkons saga introduserer Inga som en «god og trofast» kvinne.

Jentenavnet Inga var mye i bruk i Norge for cirka hundre år siden.

— Nå mener jeg at navnet er klar for en ny runde, og er på vei inn igjen. Selvsagt kan man hevde at navnet er for alminnelig og folkelig for en tronarving. På den andre siden er det trendy med korte navn, sier Utne til BT.

— Nå har kongefamilien gått runden Haakon - Olav - Harald - og begynt på nytt med Haakon. Da er Olav et naturlig valg. Noe annet ville nesten være ufint, mener navneeksperten. Han sier at Olav er et populært og gangbart navn, som ikke minst har vist seg å være slitesterkt.

— I praksis har det vist seg å være ett av de mest populære navnene i Norge.

Birgitte eller Kristian

Navn nummer to bør velges fra morssidens familie. Altså, den ikke-kongelige rekkefølgen, mener navneeksperten.

— Ifølge tradisjonen skal det andre navnet være lenger enn det første. Mormor til kronprinsesse Mette-Marit het Brita, og da kan det være greit å velge langformen av dette navnet - Inga Birgitte, sier Utne til BT.

— Kronprinsessens oldefar på farssiden het Kristian, et navn som er brukelig til alle tider og som har kongelige tradisjoner i tillegg. Så blir det en gutt, bør navnet bli Olav Kristian.

— Er det uaktuelt å kalle tronarvingen opp etter den kontroversielle bestefaren Sven O. Høiby?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere. Navnet Olav Sven ville uansett være urytmisk. Som å ha tungen i motvind.

BØR OPPKALLES: Blir det en gutt, er det ufint ikke å kalle tronarvingen opp etter kong Olav, mener navneforsker Ivar Utne. På dette bildet er den kommende folkekongen liten gutt og heter fortsatt prins Alexander.