Slik karakteriserte advokat Johnny Veum sin klient Johnny Thendrup da han mandag holdt sin prosedyre i NOKAS-saken.

Veum ba om at Thendrup må få en betydelig strafferabatt fordi han har «lagt alle kortene på bordet».

– En strafferabatt på en tredel i forhold til de øvrige gjerningsmenn vil være det riktige. Hvis en legger seg på 18 år som normalnivå, vil en straff ned mot 12 år være rimelig, sa Veum.

Aktoratet har lagt ned påstand om at Johnny Thendrup bør dømmes til 16 års fengsel, to år kortere enn noen av de andre som er tiltalt for medvirkning til grovt ran med døden til følge.

Veum la ned påstand om at Johnny Thendrup blir behandlet på mildeste måte.

Politiet skjøt først Thendrup er raneren som ble skutt i låret av politiet da han holdt vakt på Domkirkeplassen. Han erkjenner straffskyld for ranet, men ikke for dødsfølgen.

– Johnny Thendrup nekter straffskyld for dødsfølgen. Han mener at han ikke har et juridisk ansvar for den, men føler seg moralsk ansvarlig. Han hadde ikke tanke om at noen kunne bli drept da han sa ja til å være med på ranet, sa Veum.

Han brukte mye tid i sin prosedyre på å vise at det var politiet, og ikke ranerne som skjøt først på Domkirkeplassen.

– Saken er krystallklar. Det var fullstendig fravær av aktivitet fra ranernes side, sa Veum om minuttene før de første skuddene falt på Domkirkeplassen og Thendrup ble skutt i låret.

Aktoratet hevdet i sin prosedyre at ranerne skjøt først.

Veum hevdet at da Thendrup skjøt tilbake, skjøt han ned og ikke for å treffe.

Nei til utbyttet Advokaten karakteriserte sin klient som en angrende synder. Han viste til at Thendrup sa nei til å få sin del av ransutbyttet.

– Dette er et viktig moment når det gjelder straffeutmålingen. Johnny Thendrup ville ikke ha blodpenger, og det er ingenting som tyder på at han har fått noe av ransutbyttet, sa Veum.

Thendrup ble pågrepet i Nederland i april i fjor. Veum fortalte at hans klient hadde innrømmet å ha vært med på ranet allerede i det første møte de to hadde. Johnny Thendrup satt da fengslet i Nederland.

– Jeg gjorde det, jeg var der og ble skutt i låret, sa Thendrup, ifølge forsvareren.