Carl I. Hagen gikk i går til et uforsonlig, bittert og knallhardt angrep på statsminister Kjell Magne Bondevik. Hagen sier statsministeren er den viktigste hindringen for et mer formalisert samarbeide på den ikke-sosialistiske siden etter valget.

Angrep Bondevik personlig

— Bondevik kommer ikke til å være statsminister etter valget. Uansett hva som skjer i valget, vil vi altså få et regjeringsskifte. Regjeringen Kjell Magne Bondevik vil gå av, sa Carl I. Hagen i går.

Hagens uforsonlige utspill kom på en pressekonferanse Frp hadde kalt inn til for å oppsummere siste stortingssesjon.

Det ble ingen oppsummering, men det som kan bli innledningen til et langt og høyt spill om regjeringsmakt etter valget.

Hagen nøyde seg ikke med å varsle at det er uaktuelt å støtte en regjering ledet av Bondevik, han fylte på med karakteristikker og beskyldninger mot Bondevik.

— Det virker ikke som han lenger har noen politiske visjoner for landet. Det viker som han mer har visjoner for seg selv. Han bruker jo mesteparten av tiden på representasjon og på reiser i utlandet.

— Det er statsministeren personlig som har ansvaret for denne situasjonen. Det dreier seg om ham alene. Vi kan ikke la statsminister Kjell Magne Bondevik personlig stå i veien, sa Carl I. Hagen.

Vil ha Frp inn i varmen

Han viste til at Bondevik, så sent som i forrige uke, gjorde det klart at det ikke er aktuelt å inngå et mer forpliktende samarbeid med Frp. - Frp vil ikke utgjøre et parlamentarisk grunnlag for en regjering vi ikke har et forpliktende eller formelt samarbeide med, forsikret Hagen.

Han ville ikke peke på hvem han foretrekker som statsminister, men nøyde seg med å si at det naturlige er at statsministeren kommer fra det største partiet i en regjeringskoalisjon.

Samtidig som Hagen retter alt sitt skyts mot Bondevik personlig, sier han at Frp og KrF er de to partiene som politisk står hverandre nærmest. Han sier også at KrFs partileder, Dagfinn Høybråten, er mer opptatt av saker som forener KrF og Frp enn det Bondevik er.

Hagen begrunner delvis sitt utspill med at Frp må ta noen grep nå, hvis de skal komme i en annen maktposisjon etter valget. Det må Frp gjøre på egen hånd, for fra Bondevik er det ingen hjelp å få.

— Kjell Magne Bondevik har politisk vilje til ikke å få til et samarbeid på ikke-sosialistisk side, sier Hagen.

Må gå av senest i oktober

Carl I. Hagen vil ikke si noe om når Bondevik bør gå av, og om det bør skje før valget. Men han er skråsikker når Bondevik senest må ga av:

— Jeg venter at Bondevik legger frem statsbudsjettet og deretter går av, sier han.

Hagen avviser at det hadde vært naturlig å fremme mistillitsforslag mot regjeringen da Stortinget sist fredag behandlet revidert nasjonalbudsjett. Han sier at Frp helt til avslutningen av debatten holdt muligheten åpen for at det ville komme nye toner fra statsministeren og regjeringen.

Allerede i går ble det spekulert i om Hagen egentlig hadde bestemt seg for sitt utspill, lenge før de siste rundene i Stortinget.

Det er iallfall grunn til stille spørsmål ved hva Hagen egentlig hadde i tankene, da han tok replikk på statsministerens innlegg i debatten:. Da sa Hagen:

— Jeg har fundert på hva jeg skal bruke min siste replikk til statsminister Bondevik på. Det må bli et spørsmål om verdier og rettferdighet - kanskje også moralske verdier.

Noen timer senere stemte Hagen for regjeringspartienes og Frps budsjettforlik.

Tre dager senere varsler altså Hagen at han aldri mer vil gjøre det samme - å inngå et forlik med en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik.

NEDTELLING: Frp-leder Carl I. Hagen vil ha statsminister Kjell Magne Bondevik fjernet, senest etter at statsbudsjettet er lagt frem i oktober. FOTO: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX