• De nye utslippene fra Sellafield er et slag i ansiktet på Bondevik-regjeringen, mener miljøstiftelsen Bellona. I et brev til statsministeren ber de Bondevik snarest ta saken opp med sin britiske kollega Tony Blair.

Bellona-brevet kommer etter BTs avsløring sist lørdag om at eieren av anlegget British Nuclear Fuels (BNFL) i disse dager starter nye utslipp av det radioaktive stoffet technetium-99. Det skjer etter at den britiske regjeringen helt siden i fjor høst har vurdert om anlegget skal pålegges rensing av avfallet, eller total stans i utslippene. Bondevik tok saken direkte opp med Blair i mai i år, der han ble lovet at britene skulle vurdere landdeponering av avfallet.

— Nå må statsministeren vise at også han, og hele det norske folk har mistet tålmodigheten. Hvis britene ikke klarer å bestemme seg for hvilken renseprosess som er best for dette radioaktive avfallet, ville det i det minste være fornuftig å kreve en midlertidig utslippsstans inntil avgjørelse er tatt. Hvis utslippene får fortsette, er Norge blitt ført bak lyset, skriver Bellona i brevet til Bondevik.