Det er politiets konklusjon etter foreløpige undersøkelser på stedet.

En mann i 30-årene satt i en bil utenfor Lørenskog lensmannskontor, og han hevdet å ha en bombe i bilen som han truet med å sprenge.

Politiet forhandlet fortløpende med mannen. Like etter klokka 14 ble han pågrepet. Et område med radius på 300 meter rundt bilen ble evakuert i løpet av formiddagen, og store politistyrker ble satt inn i området.

– Ekte bombe

Klokka 13.45 kjørte politiet en robot fram mot bilen som mannen satt i. Han fikk da overlevert en avklippertang som han selv desarmerte bomben med.

– Etter dialog med politiet bestemte mannen seg for at han ville overgi seg, men han opplyste oss om at bomben var innrettet slik at den ville gå av dersom han forlot setet i bilen. Han måtte derfor desarmere den selv, sier Holmgrunn.

Bomben var et sammensatt produkt bestående av gassflasker, bensin, et stearinlys og en mekanisk anordning, opplyser politiet.

– Dette var en bombe som ville ha medført betydelig skade hvis den hadde blitt detonert. Vi er av den oppfatning at dette er noe han har laget selv, sier stabssjef Hans Holmgrunn.

Pågående etterforskning

Mannen ringte inn en trussel til Spesialenheten for politisaker på Hamar like før klokka ti onsdag. Han krevde da å få utlevert datautstyr som politiet har tatt beslag i under en pågående etterforskning mot ham.

Mannen som er pågrepet, er en Lørenskog-beboer i 30-årene. Han er nå siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 227 om trusler, og paragraf 132a om «trusler mot aktører innenfor rettsvesenet».

Sara Johannessen / SCANPIX