Torbjørn Hansen, som også er leder for Bergen Høyre, reagerer på utspillet SV, Naturvernforbundet og klubben på Hansa kom med i BT tidligere i uken. De tre ønsker å stoppe Høyre og Fremskrittspartiets forsøk på å fjerne avgiften på engangsemballasje. Hansen reagerer spesielt på at fjerningen av avgiften blir fremstilt som miljøfiendtlig.

Naturvernforbundet mener retursystemet vil kollapse hvis avgiften blir fjernet. Hansen peker på at brus og annet drikke på flaske, papp og boks fortsatt vil være pålagt en miljøavgift på opp til 4,36 kroner per enhet. Dette vil være mer enn nok til å sikre at både bokser og flasker blir sendt i retur.

Hansen mener det er like miljøvennlig å presse sammen bokser og smelte om plastflasker, som å sende hele flasker til vasking på et lokalt bryggeri.

Bransjen regner selv med å spare rundt 100 millioner kroner på avgiftsfjerningen, blant annet fordi de kan ha færre produksjonslinjer og at de slipper arbeidet med å hente inn, lagre og vaske tomgodset.

På Hansa regner de ansatte med at 150 av 250 arbeidsplasser vil forsvinne hvis avgiften blir fjernet. Hansen sier han ikke kjenner til virkningene for Hansa, men at han skal møte ledelsen førstkommende tirsdag.

Også kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola Drikker AS reagerer på utspillet.

— Vi ser på dette som ren skremselspropaganda og overdrivelse. Det virker som om fagforeningen på Hansa tror at hvis avgiften faller så vil returordningen forsvinne med en gang. Da kan de se på Sverige, der avgiften ble fjernet for flere år siden. Der går fortsatt en stor del på gjenbruksflasker, sier han.