Regjeringens klimaengasjement er bare for festtaler, mener Kristelig Folkeparti.

Kun festtaler

Norge ville gjerne framstå som et foregangsland under klimakonferansen på Bali, men på hjemmebane setter regjeringen penger foran hensynet til miljøet, mener KrFs miljøtalskvinne Line Henriette Hjemdal.

Olje- og energiminister Åslaug Haga sa tirsdag at CO2-deponeringen på Mongstad blir uforholdsmessig dyrt , og at planene må utsettes.

– Nok en gang demonstrerer regjeringen at klimaengasjementet er noe som hører festtalene til, og som nedprioriteres så snart det begynner å koste. Det kan umulig komme som en overraskelse på regjeringen at et månelandingsprosjekt koster penger. Dette er et svik mot miljøet og det demonstrer til fulle regjeringens manglende vilje til å ta klimatrusselen på alvor, sier Hjemdal.

Ingen tillat til regjeringen

Miljøpolitisk talsmann i Venstre, Gunnar Kvassheim, kaller det nok et løftebrudd fra regjeringen.

– Regjeringens gasskraftpolitikk er en bløff. Da utbyggingen av Mongstad ble vedtatt, forsikret regjeringen om at kraftverket skulle få et testanlegg i 2010 som skulle rense 100.000 tonn. Det ble brukt for å få SV og miljøbevegelsen med på prosjektet, men nå viser det seg at det ikke kan gjennomføres likevel, sier Kvassheim til NTB.

Les også: Frp tror Mongstad blir utsatt minst ett år | Slipper likevel ut klimagassene | Forsker: - Ikke så bekymringsfullt

Han har ingen tillit til at et fullskala renseanlegg vil fungere fra 2014, slik planen er.

– Jeg har ikke tillit til at regjeringen vil gjøre det som er nødvendig da heller, sier han.

Venstre har gått inn for at gasskraftverk og renseanlegg må bygges samtidig.

– Det er nettopp fordi vi fryktet denne situasjonen skulle oppstå. I årene som kommer vil Norge får rekordstore klimagassutslipp, sier Kvassheim.

Høyre forsiktig med kritikk

Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann Ivar Kristiansen ønsker ikke å gå ut med noen hard kritikk av regjeringen på grunn av Mongstad-utsettelsen.

– Det viktigste er at vi får utbygd først Mongstad og deretter Kårstø med fullskala CO2-rensing. Nå får vi anskueliggjort hvor krevende denne teknologien er, sier han.

Han sier også at han ikke er overrasket over at månelandingen må utsettes.

– Det som skjer viser at det er nødvendig med økt forskning og utvikling. Selskapene må også komme mer på banen, sier Kristiansen.

Også miljøorganisasjonene reagerer på at planene utsettes. Natur og Ungdom mener regjeringen nå løper fra Soria Moria-erklæringen.

Gunnar Kvassheim (V) reagerer kraftig etter at det ble kjent at klimagassene likevel slippes ut.
SCANPIX