De som har jobbet i katastroferammede Port-au-Prince siden jordskjelvet for to uker siden, får nå avlastning. En av dem som nå starter sitt aller første oppdrag for Leger uten Grenser, er Alec Ross Andreassen.

— Jeg er selvfølgelig veldig spent. Selv om jeg har sett bilder, vet jeg at det likevel blir mye tøffere å oppleve det med alle sanser, sier Andreassen.

Jeg har lenge hatt lyst å jobbe for en humanitær organisasjon for å kunne hjelpe folk som trenger det. Jeg føler en slags forpliktelse til å bidra.

Jobbing døgnet rundt

37-åringen fra Bergen forbereder seg så godt han kan på alle de sterke inntrykkene han vet kommer.

— De som er der nå jobber så å si døgnet rundt, så jeg er forberedt på mange sterke inntrykk og mye hardt arbeid, sier den nybakte hjelpearbeideren.

Han er nå på vei til Haiti. Andreassen har fått opplæring i grunnleggende logistikk og skal jobbe med infrastruktur, forsyninger, lokaler og kommunikasjon, kort sagt alt som ikke er medisinsk.

Til daglig er han arkitekt og jobber med en stor utvidelse av Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen. I Haiti blir han en del av et team som jobber ved ett av 13 sykehus som er satt opp i hjelpearbeidet.

Føler seg forpliktet til å hjelpe

Leger uten Grenser har nå 800 lokalt ansatte og 300 internasjonalt ansatte i hjelpearbeidet i Port-au-Prince.

— Jeg har lenge hatt lyst å jobbe for en humanitær organisasjon for å kunne hjelpe folk som trenger det. Jeg føler en slags forpliktelse til å bidra, sier 37-åringen.

Andreassen søkte jobben som feltarbeider før katastrofen rammet der. Hjemme sitter hans kone og en 16 år gammel datter.

— Det er vel både bra og litt skremmende på samme tid, tror jeg, sier Andreassen når vi spør om datterens reaksjon på fars valg.

Allerede i april skal han til Malawi på neste jobb, der skal han være et helt år.

PÅ VEI TIL HAITI: Bergenseren Alec er klar for sitt første hjelpeoppdrag. FOTO: Privat.