Ifølge Dagbladet bekrefter flere kilder at kongen selv ønsket å overrekke Krigskorset med sverd til krigsheltene. Dette ønsket ikke Stoltenberg. Han ønsket heller ikke at kongen skulle være til stede, skriver avisen.

Under seremonien søndag ble Norges høyeste utmerkelse for innsats i krig — Krigskorset med sverd - delt ut av forsvarssjef Harald Sunde på vegne av kongen.

Øverste representant

— Jeg er helt enig med kongen, utbryter August Rathke når vi forteller om Dagbladets oppslag. Den 85 år gamler krigshelten fra Bergen kan ikke forstå hvorfor ikke kongen skulle stå for utdelingen.

— Han er dog rikets øverste representant. Statsministre kommer og går.

— Dette har kongen og statsministeren blitt enige om, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

De tre som mottok Krigskorset var orlogskaptein Trond André Bolle, som fikk prisen post mortem, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

Det var første gang Krigskorset tildeles for handlinger etter annen verdenskrig.

Statsministerens kontor svarte ikke på Dagbladets henvendelser om saken mandag, men forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier følgende om saken i en e-post:— Deltakelse i markeringen av Forsvaret og våre veteraner er avklart med kongehuset. Det er blant annet en minnedag i november hvor kongehuset har en viktig rolle, og en veterandag 8. mai hvor regjeringen er vertskap. Dette er beskrevet i brev som er gått fra Forsvarsdepartementet til Stortinget, og som Stortinget har sluttet seg til.

Synspunkter? Si din mening under!

LEI SEG: Kong Harald.
SCANPIX
KRIGSHELT. August Rathke holder med kongen.
ØIVIND ASK