Ida Hjort Kraby reagerer på påstandene Anne Lise Ryel har kommet med om daværende barne— og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap).

I et notat til statsminister Jens Stoltenberg beskriver Ryel, tidligere nestleder i Oslo Arbeiderparti, hvordan hun oppfattet at Ramin-Osmundsen prøvde å redde sin egen stilling etter at barneombudsaken eksploderte.

– Ingen oppfordring

Men Kraby selv avviser påstandene om at hun ble oppfordret av Ramin-Osmundsen til å søke stillingen som barneombud. Også Ramin-Osmundsen avviste onsdag at hun noen gang oppfordret Kraby til å søke.

– Jeg har lest notatet fra Ryel. Jeg konstaterer at det er uttrykk for hvordan hun har oppfattet ulike forhold og situasjoner knyttet til utnevningen av meg som nytt barneombud. Som tidligere opplyst har jeg aldri oppfattet det slik at statsråd Ramin-Osmundsen har bedt meg søke stillingen, sier Ida Hjort Kraby i en pressemelding onsdag.

– Stemmer ikke

I sitt åtte sider lange notat omtaler Ryel flere tekstmeldinger fra Ramin-Osmundsen hvor hun skal ha bedt Ryel legge et lokk på saken. Hun skal også ha skrevet følgende tekstmelding: «Burde Ida trekke seg med hevet hode før hennes liv og problemer på kontoret rulles opp!»

I et brev til Stortinget skrev Ramin-Osmundsen at hun aldri oppfordret Kraby til å søke stillingen eller kontaktet henne underveis i prosessen. Det samme skal hun ha sagt til statsministeren.

Ifølge Ryels notat stemmer ikke dette. Hun hevder den daværende statsråden både oppfordret Kraby til å søke og hadde samtaler med henne for å opprettholde søknaden, ifølge Dagbladet.

– Feilvurdering

Ramin-Osmundsen holder imidlertid fast på sin opprinnelige versjon:

– Det står i notatet at jeg oppfordret Ida Hjort Kraby til å søke på stillingen som barneombud. Det stemmer ikke, sier Ramin-Osmundsen i en pressemelding.

– Min feilvurdering var ikke å nevne de to samtalene jeg hadde med Ryel og Kraby. Det plasserte jeg i fortrolighetens rom. Det gikk opp for meg altfor seint, sier Ramin-Osmundsen til Dagbladet.

Notatet er datert 3. mars, få dager etter at Anne Lise Ryel trakk seg som nestleder i Oslo Ap. Hun benekter at notatet er en reaksjon på å bli vraket i partiet, men vil ikke kommentere innholdet utover det.

Cornelius Poppe