HELGE O. SVELA

TROND NYGARD-STURE

GERT OVE MOLLESTAD

RUNE ØIDNE REINERTSEN

KJELL REITE

SVEINUNG BERG BERNTZRØD

HANS O. TORGERSEN

Det fremgår av Trond Wilhelmsens anmeldelse til politiet, som er bakgrunnen for at Atle Hamre, en 32 år gammel torpedo og fem andre menn nå er siktet for utpressing.

Slik er Wilhelmsens egen forklaring på hvordan han ble presset til å gi fra seg en halv million kroner:

15. mars blir Wilhelmsen oppsøkt på kontoret sitt i Østre Strandgate i Kristiansand sentrum av to menn.

Utstyrt med falske papirer som identifiserer dem som politi, ber de Wilhelmsen bli med dem. Utenfor venter en tredje person i en bil utstyrt med juksesirene og blålys på dashbordet.

200.000 i kontanter

De tre falske politimennene kjører Wilhelmsen til et skogholt i Lillesand, circa tyve minutter unna Kristiansand sentrum.

I to og en halv time truer de Wilhelmsen, og krever at han skal betale 2,5 millioner kroner, ifølge hesteeierens egen forklaring.

Deretter blir Wilhelmsen kjørt til Sparebank Sørs filial i Vestre Strandgate i Kristiansand sentrum.

Da Wilhelmsen der ber om å få utbetalt en halv million kroner, fatter bankpersonalet umiddelbart mistanke.

Ifølge sin egen forklaring får Wilhelmsen ut 2000.000 kroner i kontanter og en bankremisse på 300.000 kroner. Han overlever alt til de tre nå utpressingssiktede mennene.

I banken blir videobilder av hendelsen raskt sikret, og politiet varslet. Dagen etter melder også Wilhelmsen saken til politiet.

Ø— Jeg finner ikke ord for den situasjonen jeg har vært i. Frykten gjør at du ikke blir deg sjøl, sier Wilhelmsen til NTB.

- Rettmessig pengekrav

I går, litt over to uker etter at pengeoverleveringen skal ha funnet sted, ble to av de siktede varetektsfengslet for fire uker.

Den ene, en 32 år gammel torpedo med flere voldsdommer og en fortid som realitykjendis, har erkjent at han møtte Wilhelmsen i Kristiansand, men nekter straffskyld.

— Min klient hevder han har vært i Kristiansand for å kreve inn penger. Oppdragsgiveren hadde forklart ham det var et rettmessig pengekrav, sier advokat Rodney Lynum.

— Hvem er oppdragsgiveren?

— Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Lynum.

Politiet mener imidlertid at Atle Hamre, som var for syk til å møte i retten i går, har en sentral rolle.

Ifølge Nettavisen skal de 2,5 millionene de tre siktede forsøkte å presse ut av Wilhelmsen være knyttet til en hestehandel.

En siktet 34-åring fra Oslo skal ha angivelig ha ønsket å selge fem hester til Wilhelmsen. Selv nekter 34-åringen enhver kjennskap til saken, og har ifølge Nettavisen forklart politiet at det må ha vært Atle Hamre som står bak.

Lånte en million

Atle Hamre skylder også Wilhelmsen én million kroner. Disse pengene fikk Hamre låne da han ble løslatt i fjor sommer etter å ha sone en dom på utpressing, og lånet er ennå ikke betalt tilbake.

Hamres advokat, Johnny Sveen, avviser at bergenskusken har hatt noe motiv for å presse Wilhelmsen for penger.

— Det er ingenting som tilsier at Hamre har noe å presse ham for, eller beveggrunner til å gjøre det. De har hatt et godt forhold, sier Sveen.

Han bekrefter at Hamre kjenner den siktede torpedoen (32) som dro til Kristiansand for å drive inn penger fra Wilhelmsen, men avviser at de har hatt et tett forhold.

Bergens Tidende/Fædrelandsvennen/Aftenposten

- HENTET PENGER: I denne banken i Kristiansand sentrum skal Wilhelmsen ha tatt ut 200.000 kroner i kontanter og en bankremisse på 300.000 kroner, som han skal ha overlevert tre menn som nå er siktet for utpressing.FOTO: KJARTAN BJELLAND, FÆDRELANDSVENNEN
Gert Ove Mollestad
SIKTET: Travkusk Atle Hamre.
OFFER: Mangemillionær Trond Wilhelmsen.
Johs. Bjørkeli