Helse— og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tror Nye Odontologen på Årstad på sikt vil styrke tannhelseutdanningen.

— Karius og Baktus vil få dårlige vilkår på Vestlandet i tiden fremover, sa statsråden til et lattermildt publikum i sin åpningstale.

Med Nye Odontologen får Vestlandet et etterlengtet kompetansesenter for tannhelse. Det medisinsk-odontologiske fakultetet ved universitetet får nye og moderne lokaler og samler forskning, utdanning og praksis under ett tak.

— Vi er stolte over å være bidragsyter i dette prosjektet, sa Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg, før han ga en symbolsk "nøkkel" til kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

— I dette bygget har dere fått et av Europas mest moderne tannhelsebygg. Her skal studentene møte helt oppdatert teknologi med digital røntgen, sa Halvorsen.

Ikke et skrekkabinett

Flere av talerne spøkte med tannlegerollen og byggets utforming. Foran bygget er det store, hvite "tenner" og inngangshallen kan minne om gapet på en hai.

— Det er ikke alle som er like begeistret over dem som blir utdannet her. Men nå er det slutt på store sprøyter og de skrekkinngytende gamle redskapene. Dette håper jeg blir et lysthus og ikke et skrekkabinett, sa Halvorsen til spredt humring, før hun ga nøkkelen videre til UiB-rektor Sigmund Grønmo.

— Gratulerer med dagen! Det nye bygget er etterlengtet og høyt verdsatt. Det vil få en stor betydning for tannhelsetjenesten i hele landet. Det er en arkitektonisk perle som hele Bergen kan være stolt av, sa Grønmo.

Gleder seg på tennenes vegne

— Vi er helt avhengig av å satse på grunnutdanning og forskning skal vi klare å levere helsetjenester av den kvalitet og det omfang vi har behov for her i landet. Jeg gleder meg på Bergen, Hordaland, landet og tennenes vegne, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nye Odontologen blir Vestlandets kompetansesenter for tannhelse. Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland fylkeskommune samarbeider med Universitetet i Bergen om senteret.

Som tegn på samarbeidet overrekker Nilsen et innrammet våpenskjold for Hordaland og to grafiske trykk til rektor Grønmo.

Fylkesordføreren ser frem til at forskere skal forebygge tannlegeskrekk.

— Vi håper at dette senteret skal føre til bedre tannhelsetjeneste, forebygging og reparasjon, sa Nilsen.

HAR VENTET LENGE: F.v. helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og byrådsleder Monica Mæland.
OVERRAKTE SYMBOLSK NØKKEL: F.v. Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og UiB-rektor Sigmund Grønmo.