MARIANNE RØISELAND marianne.roiseland@bt.no Terje Søviknes tar for første gang bladet fra munnen og forteller om sin kontakt med Cathrin Rustøen. Fortrolige samtaler Allerede i juni på et elitekurs i Drammen fortalte Cathrin Rustøen (bildet) sin historie til Terje Søviknes.

— Jeg ba henne anmelde saken. Det ville hun ikke. Jeg fikk ikke lov til å gå videre med saken verken til partiledelsen eller FpU-ledelsen. Den navngitte overgriperen fikk jeg heller ikke lov til å konfrontere. Jeg følte der og da at jeg ble satt i en fryktelig låst og umulig situasjon, sier Søviknes.Ryktene om Søviknes var på det tidspunktet ikke et tema.Rustøen og Søviknes har de siste årene hatt god kontakt og har sittet sammen i fylkestingsgruppen til Frp.Etter at Terje Søviknes i november fikk høre at det gikk rykter om at han hadde voldtatt en jente i Langesund, tok han dette opp med Cathrin Rustøen. Flere i fylkestingsgruppen har bekreftet at de to hadde en lang fortrolig samtale på budsjettkonferansen på Voss i november.

— Alle la merke til at de to snakket sammen, bekrefter fylkestingsmedlem Hildur Larsen. - Jeg betrodde meg - Andre helg i november, på fylkestingsgruppens budsjettkonferansen på Voss, snakket jeg med Cathrin om ryktene som gikk om meg. Jeg betrodde meg til henne og fortalte hva som hadde skjedd den natten i Langesund. Vi gråt sammen i felles fortvilelse. Jeg fikk klart inntrykk av at Cathrin trodde på min versjon av historien, sier Søviknes.

— Vi snakket om hvordan vi skulle håndtere sakene våre. Jeg rådet henne til å anmelde saken. Det rådet har jeg gitt henne flere ganger, helt siden hun første gang fortalte meg det.

— Har Cathrin Rustøen, etter disse to samtalene, fortalt deg noe om hvordan hun har gått videre med saken?

— Vi har snakket om saken. Men hun har ikke fortalt meg hvordan hun har gått videre med historien, sier Søviknes.

— Visste du at hun hadde tatt saken opp med Siv Jensen?

— Ja, jeg fikk vite det av Siv.

Skjult agenda Etter samtalen med Terje Søviknes har Cathrin Rustøen aktivt jobbet med voldtektshistoriene, samtidig som hun har vært innblandet i partistridighetene i Hordaland Frp.Flere personer har overfor Bergens Tidende gitt uttrykk for at Rustøen var opprørt over partiledelsens håndtering av nominasjonsprosessen i Oslo og Hordaland. Partiformann Carl I. Hagen er blant dem som tror Rustøen har vært en brikke i dette spillet.Det var 5. september Carl I. Hagen krevde at Dag Danielsen må vike for Siv Jensen på 2. plassen på Oslo Frps liste. 22. oktober gjentok landsstyret det samme kravet.25. oktober snakket Cathrin Rustøen med Siv Jensen om sin egen voldtektshistorie og ryktene som gikk om Terje Søviknes.De to hadde flere fortrolige samtaler i tiden som fulgte. Siv Jensen har gjentatte ganger fortalt at hun forsøkte å hjelpe Cathrin Rustøen, men at Rustøen ikke ville ha søkelys på sin historie.

— Jeg orker ikke å kommentere denne saken mer. Jeg har gitt min versjon og står fast ved den, sier Siv Jensen til Bergens Tidende.

Etter det BT har grunn til å tro har bråket i Oslo og Hordaland ikke vært tema i samtalene mellom Rustøen og Jensen. Slapp bomben 18. januar krøp Fredrik Litleskare til korset og trakk seg som Terje Søviknes sin utfordrer. Opprørerne tapte første runde.

— Vi har flere kort å spille med. Jokeren er ennå i ermmet, sa Haoko Tveitt til BT etter tapet.

Samme kveld hadde Cathrin Rustøen en samtale med Vidar Kleppe og VG. Dagen etter gikk Vidar Kleppe til partiledelsen og bad den ta affære. På nominasjonsmøtet 27. januar tapte Sigrun Sangolt Natås, Terje Knudsen og opprørerne.På fylkesårsmøtet den 10. februar utløste Cathrin Rustøen bomben.

— Jeg ble voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp, sa Rustøen. I ettertid har det kommet frem at den anklagene hennes retter seg mot det jevngamle FpU medlemmet Chim Kjølner.

Rustøen sa videre i sin tale:- En mor har i samtale sagt følgende: "Kunne jeg skutt ham (Terje Søviknes, red. bemerkning) gjennom tv-skjermen så hadde jeg ikke stusset et sekund." Jeg tror denne markante, sentrale tillitsvalgte, kan være glad han bare var på tv og ikke hjemme i stuen til denne moren som har en ødelagt jente å ta hånd om.

I går bekreftet Lars Kristian Helming at det var han som skrev Rustøens tale.

— I ettertid ser jeg tydeligere og tydeligere mønsteret min sak er en del av. Fortrolige opplysninger jeg har gitt til Cathrin Rustøen er brukt i en politisk prosess, sier Søviknes.

— Hvorfor har du ikke fortalt om disse samtalene tidligere?

— Jeg hadde gjort noe fryktelig galt som jeg angrer bittert på. Jeg følte først en forpliktelse i forhold til Cathrin og så ikke spillet.

— Hvorfor går du ut nå?- Det er kommet så mye i saken at jeg føler det riktig å få frem min historie. Les også: - Sangolt Natås bad Rustøen skrive brev