KJETIL OLSEN

Overvåkningsbilder fra ransdagen viser at minst to av NOKAS-ranerne hadde på seg slalåmbriller under ranet.

Etterforskningsledelsen har tidligere sagt at de har gjort seg "noen tanker" om hvem som skjuler seg bak skibrillene på bildene fra overvåkningskameraene, men at de ikke vil kommentere navn. Men etter hva Aftenposten.no erfarer, mener politiet at tiltalte Metkel N. Betew (27) er en av dem som skjulte ansiktet ekstra godt med slike briller.

27-åringen av eritreisk opprinnelse er den eneste mørkhudede av de NOKAS-tiltalte. Han er tidligere blitt felt i annen sak nettopp på grunn av hudfargen. Under et ran av en verditransport i Bogstadveien i Oslo i 1999 så et vitne en mørkhudet mann utenfor banken.

Et overvåkningskamera i banken fanget dessuten opp at en av ranerne var mørk, ifølge dommen.

Betew, som er en god kamerat av David Toska, nekter for at han var med på NOKAS-ranet. Politiet mener likevel å kunne knytte ham til Stavanger og ransdagen 5. april, da politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept.

Blant annet er Betews DNA-profil funnet på AG-3-geværet som skal ha blitt brukt til å drepe Klungland. Geværet ble funnet i en bod ved Drammen. En DNA-profil som kan stamme fra Betew, er dessuten funnet på toalettsetet i huset i Nedre Dalgate i Stavanger. Dette var gjerningsmennenes skjulested rett etter dødsranet.

Etterforskerne fant også DNA de mener stammer fra 27-åringen i lastebilen som ble brukt til å sperre politiets utkjøring rett før ranet. Denne profilen ble funnet i en sovepose til tross for at lastebilen ble antent av ranerne.