— Jeg synes det høres rart ut å ha sex for å gjengjelde en tjeneste. Da ville jeg heller laget middag, sier Helene.

Men hva med å bruke sex fordi du vil snakke om noe annet?

— Jeg har tenkt litt over den der, sier Egil. - Jeg tror det er mulig. Men da har man vært sammen en stund.

Sjelden bare én grunn

Alle fem studerer eller har nylig fullført studier ved NTNU. Ingen av dem har deltatt i sex-undersøkelsen, og de stiller seg litt kritisk: - Vi vet ikke hvor raskt eller overflatisk folk har svart på spørsmålene. Og det er sjelden bare én grunn til at folk har sex. Bildet er mer komplisert.

De er enige om at den beste sexen er i et kjærlighetsforhold. Men ikke alle mennesker er i faste forhold.

— Uforpliktende sex trenger ikke være kynisk, om begge er enige, sier Håkon.

Studentene synes det er positivt om det mentale og psykologiske kommer mer inn i seksualundervisning.

— Den vi fikk, var svært biologisk og klinisk. Jeg husker kofferten, med kondomer, tamponger og glidekrem, sier Helene. Egil husker en dukke. - Men det er mulig jeg forveksler med førstehjelp.

De tror mange får med seg de psykologiske aspektene ved sex gjennom det de lærer utenom skolen - gjennom venner, foreldre og ikke minst filmer og TV-serier.

— Ofte kan det være en kløft mellom skolens undervisning og den uformelle, sosiale opplæringen. Det kan være vanskelig for ungdommene å sette sammen bildet, mener Håkon.

Kjønnsforskjeller ved one night-stands?

— Stemmer det at jenten blir mer interessert etter et one night-stand - og gutten mindre?

— Jeg tror kanskje at det oftere skjer noe med følelsene hos jenten, sier Helene. Håkon skjønner ikke hvorfor det skal være noen forskjell mellom kjønnene på dette feltet i dag.

Murshid mener guttene vanligvis har et mindre langsiktig perspektiv i den typiske one night-situasjonen. Men han sier også: - Jeg har faktisk hørt om at gutter som ønsker seg et varig forhold med en jente, begynner med å ha sex. På den måten knytter de jenten til seg, mer enn om de inviterer henne med seg ut.