FINN BJØRN TØNDER

ARNE NILSEN (foto)

Egentlig er historien trist. Nederlenderen Ruud Kempkes, som i årevis hadde drevet med antikviteter i sitt hjemland, åpnet i 1999 «Skatollet» i Kong Oscars gate 26 sammen med sin bergenske kone, Ruth-Johanne Tuft.

Sist sommer gikk den erfarne aktivitetshandleren bort. Og fruen satt igjen med over 1000 antikviteter, møbler fra 1700— og 1800-tallet, pyntegjenstander, kaffekverner - nesten alt hva du kan tenke deg. - Jeg orker ikke tanken på å drive alene. Nå vil jeg tilbake til Hillegom i Holland og drive videre restauranten vår der, sier Ruth-Johanne Tuft til BT.

Dermed fikk Wendelboe auksjoner oppdraget. - Selg unna det dere kan, tirsdag og onsdag i neste uke.

- Bergen for liten

— Bergen er egentlig for liten til en slik auksjon, som ganske sikkert er en av de største gjennom alle tider, sier Jan Egill Wendelboe Aarø til BT. - Vanligvis tar det flere år å selge ut en slikt varelager til rette priser. Det er derfor ingen tvil om at mange kan gjøre røverkjøp de to dagene i neste uke. Utropspris blir nemlig halvparten av den høyeste prisvurderingen på hver enkelt vare, sier han, mens han pusser på et såkalt George III-bord i delvis utskåret og gjennombrutt mahogni fra England på 1700-tallet. Utropspris blir 10.000 kroner.

— Hvordan kan vi vite at møblene virkelig er så gamle som dere hevder?

— I mange tilfeller kan vi dokumentere ektheten. Men kopistene er veldig dyktige. Derfor kan vi i flere tilfeller aldri være helt sikre. Men når det gjelder antikvitetene i «Skatollet» er det meste trygt. Ruud Kempkes har kjøpt det meste på auksjoner i Nederland, Belgia, Danmark og litt i Norge, langt borte fra kopistene i østen, sier Wendelboe Aarø.

«De som vil bli fine fruer»

— Hvem kommer på en slik auksjon?

— Det vanlige er brukthandlere, fine bergensdamer og ikke fullt så fine bergensdamer, sier Jan Egill Wendelboe Aarø. - Og så de som vil bli fine, humrer han, og viser oss et fontainmøbel, antakelig fra Alsace, datert 1634. Rett og slett et vaskeskap. Verdsatt til 30.000 kroner. Utropspris det halve. Men hva skal vi bruke det til?

— Men det er ikke bare møbler i høye prisklasser fra så langt tilbake. Mye er fra 1920- og 30-tallet. Jugend og ArtDeco. Dessuten er det julegavetips i hopetall med gøye ting fra 50 kroner og oppover, sier mannen som skal selge nederlenderens samling. - Hva med en kaffekvern til 200 kroner?

Fra Møhlenpris

Fredag, lørdag og søndag er det visning på alt som skal auksjoneres bort. Om du ikke vil handle, bør du likevel unne deg å se nærmere på et hallskap med dreide søyler fra 1800-tallet. Et av få klenodier som faktisk har en historie fra Bergen. - Tilhørte en fin kjøpmannsfamilie på Møhlenpris. Se på alle de hemmelige rommene, sier Wendelboe Aarø, og bekrefter at det sto ikke så bra til i kjøpmannsfamilien da skapet ble solgt for noen år siden.

VEMODIG: - Selvfølgelig er det vemodig å selge unna rundt 1000 antikviteter på to dager. Men jeg kan ikke drive dette alene, sier Ruth-Johanne Tuft til BT foran en oljelampe til 4000 kroner og et barokkskap i eik som er verdsatt til 20.000. Utropspris blir det halve.

FRA MØLLAREN: En kjøpmannsfamilie på Møhlenpris hadde dette hallskapet i leiligheten fra 1800-tallet. Det er verdsatt til 90.000 kroner. Ropes ut for det halve i neste uke.

JULEPRESANGER? Kromkakejern, toalettsett, brødbommer og skikkelige puddingformer fra gamle dager går også under hammeren på den gigantiske auksjonen i neste uke.

1643: Hvis tallet er korrekt ble dette Alsace-skapet snekret før midten av 1600-tallet. Egentlig er det et vaskeskap. Håndvasken er der fortsatt. Men hvor skal du plassere det?

1700-TALLET: Barokkskap i eik fra Holland, kjøpt i Danmark. ER laget på 1700-tallet, og ropes ut for 8000 kroner i Bergen i neste uke.