• Både den drepte og han som er mistenkt for drapet har bodde her i fire måneder. Vi har opplevd dem som rolige og greie karer.

Det sa lederen for Lundeskogen asylmottak, Arne Anmarkrud, til pressen i går formiddag. Anmarkrud sa at drapet kom som et sjokk både for beboerne på asylmottaket og for de ni ansatte.

— Vi har ikke lagt merke til at det har vært noen uoverensstemmelser mellom den drepte kongoleseren og den mistenkte etioperen. De to var blide og omgjengelige karer. Det hele er helt uforståelig for oss. Avdøde var meget kristen. Han kom ofte syngende inn på kontoret mitt. Flere ganger kunne jeg stemme i med annenstemme på bedehussangene han sang. Det skapte god stemning mellom oss, sa asylmottakslederen til Bergens Tidende.

Ingen av de to hadde familie på asylmottaket. Begge har søkt om asyl i Norge, men ifølge Anmarkrud er ikke søknadene avgjort.

I går gikk personalet og helsepersonell sammen med politifolk på mottaket og snakket med beboerne. Naturlig nok var alle oppskremt og rystet over dramaet som hadde funnet sted dagen før.

Siv Kjelstrup ved Utlendingsdirektoratets avdeling på Gjøvik ankom også Lundeskogen asylmottak i går. Til pressen fortalte hun at det fra tid til annen er konflikter på asylmottakene, men aldri så alvorlige som dette.

— Frykter dere at bygdefolk i Valdres nå blir negativt innstilt til asylsøkerne?

— Nei, det behøver ikke bli negative følelser på grunn av tragedien. Jeg tror at folk flest vil se at dette er et enkeltstående tilfelle som ikke kan lastes andre asylsøkere. Etter at vi har hjulpet asylsøkerne og de ansatte, vil vi også gå ut i lokalsamfunnene for å høre om vi kan yte hjelp til å bearbeide tragedien, sa Kjelstrup.