KJERSTI MJØR

Dyreriket ruler hjemme hos Anne Søftland i Os. I buret på kjøkkenbordet løper hamstre i tredemølle, mens toalettet er okkupert av en gjeng kaniner. Inni peisen hersker hønen Spott, som nærmest duver oppå en stikkende prinsessepute.

— Se, hun legger egg også, sier matmor stolt, og graver bevismaterialet ut av halmen.

På terrassen vagger familien Glomm, av rasen moskusender, rundt. Ellers er det mye kanin i år. I skurene nedenfor huset står bur på bur stablet i høyden.

— Dette er Tobby. Han er en løvehodet dvergwedder, som er ganske populært for tiden, sier Søfteland, og løfter frem et langhåret, hvitt nøste med smale øyne.

Tobby trenger et nytt hjem. Det gjør alle på Omplassering Vest. Bare de siste syv årene har dyrekjære Anne Søfteland omplassert nær 6000 hunder, katter, gnagere og fugler. Førti prosent av dem kommer hit, fordi eierne har fått astma eller allergi.

— Barske mannfolk har stått her og hulket, fordi de må gi fra seg hunden. Ofte har de prøvd i det lengste med medisiner, men må gi tapt til slutt, forteller hun.

Søftelands erfaring er at anskaffelse av kjæledyr ofte skjer spontant, og er lite gjennomtenkt.

— Har man bare en liten, liten mistanke om allergi i familien, bør man ta en test før man bestemmer seg, sier hun.

— Dessuten bør dyrebutikkene innføre en garantiordning i forbindelse med kjøpsloven: Dersom kunden får allergiske symptomer i løpet av de første to ukene, kan de levere dyret tilbake.

Den servicen får iallfall kundene hos Omplassering Vest.

— De kan ha dyrene på prøve - uten at det koster dem en krone!