Brannvesenet mener det bare var flaks at ingen omkom i storbrannen på Nannestad i Akershus søndag.

To personer ble lettere skadet da tolv leiligheter i et leilighetskompleks i Nannestad sentrum brant ned til grunnen. To leiligheter ble røyk— og vannskadet.

Politiet fikk melding om brannen i Prestmovegen 15 klokken 06.01.

— Det var bare flaks at ingen omkom. Spesielt når du tenker på hvilket tidspunkt av døgnet brannen startet og hvilken ukedag det var, sier brannsjef Kjell Johansen i Gardermoregionens interkommunale brannvesen (GRIB) til NTB.

23 beboere er registrert bosatt i leilighetskomplekset.

— Alle kom seg ut ved egen hjelp. Naboene hjalp godt til, sier Johansen.

En eldre kvinne fikk legehjelp på stedet, mens en mann ble brakt til sykehus med røykskader.

Overtent

Det var 14 leiligheter i leilighetskomplekset. Da brannvesenet kom til stedet, var komplekset overtent.

Spredningsfaren skal en periode ha vært stor, men GRIB kunne i 8-tiden melde at de hadde kontroll på brannen. Brannen spredte seg til nabohusenes rekkverk, men ble raskt slukket.

— Vi klarte å hindre spredning, men situasjonen var ganske kritisk en stund, sier Johansen.

— Vi har ingen formening om hva som kan ha startet brannen. Det eneste vi vet, er at den startet inne i en leilighet, sier Johansen.

Naboer til leilighetskomplekset forteller om en dramatisk natt.

— Det luktet såpass ille at jeg begynte å lete inne. Deretter så jeg røyken. Det var mye røyk, og det er veldig tett med hus der, sier en nabo til rb.no.

- Dårlig byggeskikk

Bygget var to år gammelt og bygd med svalganger inne i komplekset. Ifølge brannsjefen skal brannen ha spredt seg via disse gangene.

— Dette er en byggeskikk som vi i brannvesenet er lite begeistret for. Det er ikke ulovlig ifølge forskriftene, men det gjør at en slik brann forårsaker enorme skader.

Nannestad kommune etablerte søndag et kriseteam. I morgentimene sendte Oslo Lufthavn en leddbuss som de evakuerte kunne oppholde seg i.

Scanpix
Scanpix