Sognepresten holdt en gripende kristen andakt for en fullsatt kirke, der hun vektla kjærligheten, ikke tragedien, før en egen muslimsk begravelse ble gjennomført på kirkegården nedenfor Nesodden kirke.

«Kjærligheten overvinner alt», sier Paulus, og dette var den røde tråden i sogneprestens andakt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) representerte regjeringen under begravelsen i den vakre middelalderkirken.

— Bano er ikke her. Det er ikke til å forstå. Likevel opplever vi i disse dagene dette: ut i vårt felles rom tegnes bildene klarere av personene som ble revet vekk. Vi opplever å bli kjent med - og glad i - mennesker vi er med å gravlegge. De berører oss, vekker og inspirerer oss - og det etter at de ble tatt i fra oss, sa utenriksministeren i sin tale.

- Former verden

Støre trakk frem Banos engasjement og sa hun ville gå inn i sin politiske bevegelses rekke av pionerer.

— Jeg vet ikke om det er en trøst. Men Banos engasjement og tro på menneskenes muligheter vil inspirere og engasjere, langt inn i fremtiden. Sånn vil hun fortsatt være med på å forme Nesodden, Norge og verden, avsluttet han.

Etter begravelsen inviterte familien alle til minnesamvær på Nesodden videregående skole.

Kjærlighet

Tronvik sier til NTB at hun bevisst valgte ikke å fokusere på det tragiske som skjedde på Utøya for nøyaktig en uke siden, men på Bano. Det var hennes begravelse. Derfor la presten vekt på kjærligheten, som det har vært så sterkt fokusert på etter tragedien.

— Det handler om at vi har en Gud som ser oss og vet om oss og som er nær oss og som vil hjelpe oss gjennom det vanskelige. Samtidig må vi ha lov til å rope til ham og spørre om hvorfor dette grusomme skjedde, var prestens budskap.

Sognepresten opplyser til NTB at kirken har hatt en veldig god dialog med familien, som etter mange år i Norge valgte å gjennomføre både en kristenkirkelig og en islamsk begravelse.

— Bano har klart å trekke det beste ut fra begge kulturer hun tilhørte, den norske og den kurdiske, sa sognepresten.