Det var planlagt en terroraksjon mot ambassadene, som begge ligger i tettbygde boligstrøk på Frogner i Oslo. Bygningene skulle sprenges i lufta med varebiler fulle av dynamitt, melder NRK.

Misnøye med fredsavtale

Politiet bekrefter nå denne historien for første gang. På en nattklubb på Grand Hotel skal to kriminelle nordmenn ha blitt kontaktet av en tunisier ved navn Ali. Avtalen skal ha gått ut på at de to nordmennene skulle få 1 million kroner hver av libysk etterretning for å kjøre varebilene med sprengstoff.

Bakgrunnen for de planlagte terroraksjonene skal ha vært misnøye med fredsavtalene som Egypt og Israel hadde inngått samme år. Camp David-avtalen var en diplomatisk avtale fra 1978 mellom Israel, Egypt og USA for å fremme en fredelig løsning på Midtøsten-spørsmålet.

Holdt saken hemmelig

Etter nesten tre måneders spaning og avlytting ble hovedmennene arrestert, og den arabiske terroristen ble senere utvist til Tunisia. Politiet fant aldri dynamitten, og saken ble holdt hemmelig.

Drapet på marokkaneren Achmed Bouchiki på Lillehammer i 1973, som ble gjennomført av den israelske etterretningstjenesten Mossad, er regnet som den mest alvorlige terrorhandlingen i Norges historie. NRK2 Spekter viser onsdag dokumentaren om den planlagte terroraksjonen mot de to ambassadene.