— Heretter blir det bare hest. På med kjeledressen. Stallen venter, sa travkongen fra Fana i Bergen, Atle Hamre, etter at ankesaken i Agder lagmannsrett i Skien var ferdig tirsdag.

Da hadde advokatene Tor Erling Staff og Trygve Staff nettopp krevd full frifinnelse. Dommen faller 16. desember.

Etter den tid spørs det om hestene må vente enda en stund. Aktor krever fem års fengsel.

— Det vil ligge i hodet hele tiden. Nå er jeg sliten, sa Hamre, som de nærmeste ukene skal holde seg blant firbente venner på stallen i Larvik.

Hamre - budbringeren

Tirsdag gikk Tor Erling Staff hardt ut mot bildet av Hamre som notorisk kriminell, trass i at han har gjort "noen smågale ting" ved fortolling og import av hester. Det endte blant annet med dom og betinget fengsel i 1996.

— Atle Hamre er ingen gullgutt, og vil aldri bli det. Hamre kan ha sagt at han ikke husker, og han har bommet på opplysninger om enkelte bankremisser, sa Staff, og bekreftet at dem har Hamre hevet flere av.

— Men dette er penger som ikke har med utpressingen å gjøre. Oppi dette har utpressingen vært peanøtter, hevdet Staff, som karakteriserte Hamres rolle som budbringer og medhjelper.

At Hamre har begått dumheter, la advokaten ikke skjul på. Det mest idiotiske var å fabrikere brevet om det angivelige Janne-lånet på gråmarkedet i Oslo, hvor finansmannen Janne - via Hamre - skal ha krevd høye renter på et millionlån.

— Hamre ville ha tilbake penger som Thor Christensen skyldte ham. Dette drev ham til å skrive et brev til seg selv. Det vil jeg forklare med at han hadde notert ned pengeutpressernes krav ved flere anledninger, og ble drevet av denne tankegangen, sa Staff.

De omtalte gjeldsbrevene, som tårnet seg opp til 10 millioner kroner inkludert renter, er ifølge forsvarerne en kompensasjon til Hamre, fordi han måtte flytte hestestallen sin fra Christensens idylliske Skogan gård i 1994. Påtalemyndigheten mener Janne-lånet bare har eksistert i hodet på Atle Hamre, og i realiteten er resultater av hans kreative utpressing.

- Hvorfor ikke California?

Tor Erling Staff forsøkte å sparke beina under troverdigheten til sandefjordmannen Thor Christensen, aktoratets viktigste vitne. Ifølge forsvaret er han den impulsive forretningsmannen som elsket spektakulære investeringer og mikset fantasi og virkelighet. Og dermed ble det igjen snakk om usynlighetsdrakten, som vekket atskillig munterhet da den første gang ble kjent i retten.

Christensen har ifølge vitner sagt at ga ham mulighet til å overvåke personer, men avfeier selv historien som en spøk.

— Hvordan kan Thor Christensen snakke om en usynlighetsdrakt overfor andre, slik at de tar det på alvor? Sier det noe om Christensens vurderinger, om hans tilværelse? Hvor har han det fra? spurte Staff.

Forvareren trakk også frem at Christensen aldri ville blande politiet inn i saken, og mener det kan tyde på at han ikke var så livredd som aktoratet hevder.

— Hvorfor kunne han ikke ta familien med til Australia eller California, og la politiet jobbe med utpressingen? sa Staff.

Russisk aften i Bergen

Medforsvarer Trygve Staff la vekt på at det er store, svarte hull i Christensens økonomi, som ingen kjenner forklaringen på, og at Atle Hamre ikke har noen påviselige motiver for å presse penger av sin tidligere venn.

— Han har uberettiget lånt penger fra Christensen, men sier at det er betalt tilbake.

Og det kan vi ikke utelukke har skjedd, mente Trygve Staff, som hevdet at eks rederen har hatt et merkelig høyt pengeforbruk, i tillegg til de angivelige truselutbetalingene.

Hamres forsvarere gikk også langt i å slenge mistanker mot andre, blant dem Helge Johnsen, Thor Christensens venn og rådgiver i privatøkonomiske spørsmål. De mener dessuten at Christensens ukjente pengebruk, og omgang med kriminelle fra hele Skandinavia, antyder at etterforskningen har pirket i overflaten av noe større. Dette er persongalleriet som tok retten med på elleville historier om millionbeløp i plastposer på Bergensbanen, finnene Kauko og Kariis russiske aften med stjålet kunst på Hotel Norge i Bergen og en "tilnærmet gal" tysker med skipsskrog fra gamle DDR.

DØMT: Atle Hamre ble dømt i Sandefjord byrett, men har anket.
ARKIVFOTO: SCANPIX