Frp-leder Siv Jensens spørsmål om hvorfor statsminister Jens Stoltenberg ikke hadde anmodet kongen om å delta på Veterandagen på Akershus festning sist søndag, ble stående ubesvart.

Jensen viste til kongens opphøyde posisjon som Norges samlende symbol og påpekte at soldater som risikerer livet i utlandet, gjør det for fedrelandet, ikke for Arbeiderpartiet.

Statsministeren brukte heller ikke anledningen til å uttrykke anger, slik Frps Anders Anundsen etterlyste.

Arbeidsdeling

Stoltenberg viste gang på gang til en avtale om arbeidsdeling mellom regjeringen og Slottet, og understreket at formålet med seremonien på Veterandagen var å vise Stortingets og regjeringens støtte, som de politisk ansvarlige organer.

— Slik gjorde vi det i fjor, da ble det ikke noe oppstyr. Men det ble det i år. Jeg ser i ettertid at dette ble feil, sa statsministeren.

Han la til at han synes det er synd at det er blitt så mye oppstyr rundt hvem som delte ut medaljene, og ikke full oppmerksomhet om dem som mottok Krigskorset.

— Arbeidsdelingen i år var ikke god, og det er åpenbart at vi skal finne en annen løsning neste år, sa Stoltenberg. Han lovet at kongen ved neste anledning skal overrekke slike medaljer.

Honnør

Høyres Per-Kristian Foss ga Stoltenberg honnør for at han har snudd. Han oppfordret statsministeren til å gi forsvarsminister Grete Faremo en unnskyldning, ettersom hun, ifølge Foss, ble sendt ut i mediene tirsdag morgen med en versjon som var helt klart feilaktig.

— Selvkritikk er jo nærliggende i denne situasjonen, mente Foss.

Stoltenberg repliserte at denne debatten ikke kunne ha vært holdt for få måneder siden, for da hadde man ikke engang noen veterandag.

Han viste i den sammenheng også til en rekke andre tiltak regjeringen har satt i verk for å vise respekt og anerkjennelse til dem som kjemper for Norge i utlandet.

Umulig situasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide uttrykte tvil om hvorvidt Stoltenberg skjønte hvilken vanskelig og umulig situasjon han har stilt kongen i, siden Hans Majestet ikke kan delta i debatten eller gi opplysninger fra fortrolige samtaler.

Stoltenberg svarte at kongen og han var blitt enige om årets seremoni på Akershus, men at han ikke vil gå inn i enkeltheter i dialogen med kongen.

Venstres leder Trine Skei Grande påpekte at det ikke er første gang Stoltenberg snublet i parlamentarisk og konstitusjonell praksis. Hun ville vite hvilken rolle statsministeren synes kongen skal fylle i et konstitusjonelt monarki.

— Kongen har en viktig rolle som samlende symbol, som landets statsoverhode. Han skal representere Norge i utlandet og hjemme, noe han gjør på en utmerket måte, svarte Stoltenberg.

Hva synes du om statsministerens beklagelse? Si din mening i feltet under!