– Det norske forskningsmiljøet på allergi er rystet over reklamen. Det hele er en skandale, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen Senter for Astma og Allergi til Klassekampen.

– Jeg kan ikke få sagt hvor skadelig det er, fortsetter Halvorsen. Hun er nestor ved landets fremste miljø på behandling og forskning innen allergi, Voksentoppen Senter for Astma og Allergi i Oslo.

Testen heter Imutest og viser om man har såkalte IGE-antistoffer i kroppen.

– Men en slik test sier ikke om man er allergisk eller ikke, den sier kun at man kan være sensibilisert for allergi, forteller Halvorsen.

Også Norsk astma— og allergiforbund ber folk om ikke å kjøpe testen, sier konstituert generalsekretær Tonje Waaktaar Gamst.

– Vi anbefaler ikke selvtesting til hjemmebruk. Det er rett slett for usikkert. Testen kan slå uten at du er syk, og du kan være syk uten at testen slår ut. Om denne testen leder til selvmedisinering, er det selvsagt ekstra uheldig, sier Gamst.

Overlege Halvorsen er enig.

– En slik test kan både lede til for mye medisinering og for lite medisinering. Begge deler er like skadelig, sier Halvorsen.