Boken «The Mitrokhin Archive», skrevet av den britiske historikeren Christopher Andrew og basert på KGB-avhopperen Vasili Mitrokhins arkiver, omtalte etterretningstjenestens aktivitet i Vesten. Den var egentlig ment for utgivelse på begynnelsen av 2000-tallet, men ble stoppet.

Ifølge Dagbladet inneholdt boken avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB. Britisk etterretningstjeneste skal ha klarert den, men NATO-forpliktelser gjorde at de måtte sende materialet til norske myndigheter.

Fikk sjokk

— I boken kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i Utenriksdepartementet (UD) og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsiden. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boken, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk, sier en kilde som kjenner deler av innholdet.

En mangeårig ansatt i UD som selv er navngitt i boken, bekrefter saken overfor Dagbladet.

- Helt ødeleggende

Thorbjørn Jagland avviser Dagbladets oppslag og sier at Arbeiderpartiets ledelse verken hørte om eller stanset noen bok med navn på angivelige norske KGB-agenter tidlig på 2000-tallet.

— Det kan jeg si helt sikkert. Jeg hørte aldri om, og forsøkte dermed aldri å stanse, en slik bok, sier Jagland til NTB.

— Jeg kan med sikkerhet si at Aps ledelse aldri hørte om noen bok og dermed heller ikke hadde noen foranledning til å bli sjokkert, slik det hevdes i Dagbladet. Vi gjorde aldri noe forsøk på å stoppe noen bok, sier Jagland på telefon fra Strasbourg.

- Sjekket to personer

Han sier til NTB at han ikke kan forestille seg at andre i Arbeiderpartiet kan ha gjort forsøk på å stanse slike opplysninger uten at han ville ha visst det. Derimot forteller Jagland at han som utenriksminister ble kjent med at to personer i UD var nevnt i Mitrokhin-arkivene, men disse ble sjekket ut av saken.

— Det var departementsråden som informerte meg om dette. Han hadde sjekket opp gehalten i dette med de involverte, og man kom til at det ikke var noen grunn til å forfølge dem videre.

De to personene ble spurt, og man foretok undersøkelser for å finne ut om de hadde foretatt seg noe ulovlig. Det viste det seg at de ikke hadde gjort, sier den tidligere Ap-lederen.

— Jeg vet ikke om det er de samme personene som skal være nevnt i bokmanuset Dagbladet skriver om, sier Jagland. (©NTB)

— Dette er ikke nødvendigvis noen ny Treholt, men det ville vært helt ødeleggende for dem det vedrører, å bli navngitt, sier en av Dagbladets kilder, som tror partiet vil holde saken hemmelig til de aktuelle personene er pensjonert.