Sentios og BTs landsomfattende partibarometer for januar er tatt opp midt under turbulensen rundt Gro Harlem Brundtlands skattesak. På målingen går Arbeiderpartiet tilbake 2,2 prosentpoeng fra desember.

– Det er en betydelig tilbakegang som utvilsomt må tilskrives bråket rundt Gro Harlem Brundtland. Det er åpenbart at det påvirker oppslutningen om Ap når selveste Gro knyttes til negative medieoppslag om nullskatt og gratis hofteoperasjoner. Hun har jo vært med å forme den moderne norske velferdsstaten som dominerende Ap-politiker i en årrekke, sier seniorrådgiver Arve Østgaard i Sentio Research.

SV-lyspunkt

Østgaard fremhever også en meningsmåling i gårsdagens VG der annenhver innbygger her i landet har fått svekket tillit til Gro Harlem Brundtland etter skattesaken.

For Arbeiderpartiets rød-grønne regjeringspartnere SV og Sp, peker pilen i motsatte retninger. Hardt prøvede SV får et oppsving, og er tilbake på åttetallet. Østgaard er forbauset.

– Med tanke på at skolepolitikken har fått så mye pepper i det siste, er fremgangen overraskende, sier Østgaard. Kanskje er det en fordel for SV at partiets kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er skjøvet til side av statsminister Stoltenberg i debatten om kvaliteten i norsk skole, undrer Sentio-rådgiveren.

For Senterpartiet viser BT-målingen nedgang. Tidligere sentrumskamerat KrF synes å være nede på velgergrunnfjellet med oppslutning helt nede på femtallet.

Venstre styrker derimot stillingen i sentrum av norsk politikk, og oppnår sitt hittil høyeste nivå på Sentios partibarometer for BT.

Vinner på miljø

– En kanonmåling for Venstre. Hovedforklaringen må være partiets innsats i klima— og miljøpolitikken. Lars Sponheim er en dyktig partileder, men i miljøsaker er det Gunnar Kvassheim som fremstår med pondus og troverdighet. Han har profilert Venstre sterkt og godt i debatten om et tverrpolitisk klimaforlik på Stortinget, sier Østgaard.

Venstre har siden juli 2007 mer enn doblet oppslutningen på BT-målingene, og er nå størst av sentrumspartiene.

De to største partiene på borgerlig side, Høyre og Frp, står omtrent på stedet hvil. Selv om en borgerlig koalisjonsregjering, som inkluderer Frp, for øyeblikket fortoner seg som ren utopi, viser målingen at opposisjonspartiene Frp, H, KrF og V ville hatt klart mandatflertall hvis målingen var valg.

Dårlig for Rødt

Regjeringspartiene, derimot, har sin totalt sett svakeste måling siden februar i fjor.

Det er likevel altfor tidlig å avskrive de rød-grønne regjeringspartienes sjanser for en ny periode i regjeringskvartalet etter 2009-valget, sier Østgaard. Han har også lagt merke til uttalelsene fra Sps fremadstormende stortingspolitiker Ola Borten Moe nylig. Her snakket han om et mulig sentrum/Ap-samarbeid etter neste valg.

Partiet Rødt (tidligere RV og AKP) glimrer også denne gang med sitt fravær på mandatoversikten.