• Den mye omtalte Ap-ørnen er blitt en liten gjøk, mener Inge Lønning (H). Han er forferdet over at Arbeiderpartiet ikke vil gi tippemidler til forskningen.

Både som politiker, professor og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo reagerer Lønning (bildet) sterkt over det plutselige forliket hos opposisjonspartiene om hvordan tippemidlene skal anvendes.

— Jeg har riktignok lenge visst at Senterpartiet ønsker å utradere forskningen, og heller la idrett og kulturformål få hele potten. Men når endatil Arbeiderpartiet slår inn på en slik linje, så vitner det bare om at det fortsatt befinner seg i et vakuum uten fast styring, sier Lønning til Bergens Tidende.

- Boltret seg uhemmet

— En ellers så vettug fyr som Jens Stoltenberg ville under normale forhold selvsagt ha satt foten ned, og ikke gått med på en så uoverveid handling. Det er simpelthen en gigantisk hestehandel der tidligere forskningsminister Trond Giske har fått boltre seg uhemmet sammen med Frp, SV og Senterpartiet, sier Lønning videre.

— Det er utrolig at en tidligere statsråd, som er ansett for å være seriøs, gir seg til å «mekke» en så stor omfordeling av tippemidlene i en fagkomité! tilføyer han.

Gjøk som herjer i alle reir

Han mener at det er patetisk og tragisk å se Arbeiderpartiet oppføre seg slik:

— Stoltenberg har selv karakterisert Arbeiderpartiet som ørnen blant norske partier. Men den mye omtalte ørnen er nå blitt en liten gjøk som herjer i alle reir, sier han spydig.

— Den omfordelingen som vil bli resultatet av det såkalte dokument 8-forslaget fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen vil svekke forskningen dramatisk. Jeg har fått mange og usedvanlig sterke reaksjoner fra folk i forskningsmiljøene som frykter det verste.

Det som nå er skjedd er en altfor lettvint politisk behandlingsmåte, og fra Arbeiderpartiets side kan det ikke tolkes på annen måte enn at partiet ikke regner med å vende tilbake til regjeringskontorene i de nærmeste tretti årene, sier Inge Lønning.

AP-ØRNEN ER BLITT GJØK: Mener Inge Lønning.
Arkivfoto