Utenlandske kommentatorer er mest opptatt av å forklare leserne hvordan Arbeiderpartiet, som har dominert norsk politikk i nesten ett århundre, kunne gå på et historisk valgnederlag mandag.

Det britiske nyhetsbyrået Reuters forklarer Arbeiderpartiets ras med et velgeropprør mot høye skatter i en nasjon som bader i olje og som er dypt splittet i synet på sjenerøse velferdsordninger.

7000 dollar i olje til hver

"Mange velgere er misfornøyd med Ap og skjønner ikke hvorfor de skal betale blant Europas høyeste skatter når Norges oljehandel utgjør 7000 dollar i årlig inntekt per innbygger", skriver Reuters.

Det tyske nyhetsbyrået DPA skriver at det først og fremst er Arbeiderpartiets brutte løfter om å strømlinjeforme velferdsstaten som rammer partiet.

"Velgerne straffer Ap, den tradisjonelle vokter av Norges omfattende velferdsstat, for å tillate at offentlige skoler, helsetjenester og forebyggende kriminialitetsarbeid forfaller".

Det franske nyhetsbyrået AFP forklarer partiets fall med norske velgeres trøtthet av høye skatter og et stadig svakere offentlig tjenestetilbud. AFP skriver at velgerne har latt seg lokke av de konservatives skattekutt, og av løfter om en friere bruk av Norges svulmende oljeformue.

Lei høye skatter

Ikke alle europeiske aviser har rukket å få med valgresultatet i dagens utgaver, men britiske The Times nettutgave fastslår at norske velgere er lei høye skatter og et dårlig offentlig tjenestetilbud til tross for skyhøye oljeinntekter. Den franske storavisen Le Monde skriver at Ap har vært ute av stand til å endre svakhetene i velferdsstaten og at de store oljeinntektene har lokket tradisjonelle Ap-velgere både til høyre og venstre.

Europa-utgaven av The International Herald Tribunes har et mindre oppslag på førstesiden som nøyer seg med å konstatere at Ap mandag gikk på en historisk valgsmell.