23-åringen har innrømmet at han drepte bergenskvinnen Anja Weløy Aarseth (21) på Akslafjellet i august — og at han misbrukte henne seksuelt. Han har i avhør forklart at han var sterkt ruset da drapet fant sted.

Allerede dagen etter pågripelsen av 23-åringen, ble det klart at politiet ønsket en rettspsykiatrisk observasjon av ham. Det er rapporten fra denne observasjonen som nå foreligger.

— Siktede er vurdert strafferettslig tilregnelig av de sakkyndige. De pårørende er informert om det; da kan vi gå ut med den informasjonen, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt.

Breivik-psykiater

Konklusjonen om at 23-åringen ikke var psykotisk da han drepte Weløy Aarsteh, skal nå etterprøves av Den rettsmedisinske kommisjon. Skovly vil ikke si noe mer om innholdet i psykiaternes vurdering.

— Det vil bli gjort under hovedforhandlingen. Men konklusjonen er altså at siktede vurderes strafferettslig tilregnelig, sier politiadvokaten.Psykiater Terje Tørrissen og hans psykiaterkollega Michael Setsaas fra Trondheim fikk 13. september i år oppdraget med å vurdere den drapssiktede - i form av en full judisiell observasjon. Tørrisen var en av de fire sakkyndige som vurderte Anders Behring Breivik under 22. juli-rettssaken.

Aksla_nettversj.jpg

Nylig ble det kjent at de to sakkyndige ba om en viss forlengelse av fristen for å levere sin rapport. Ifølge politiet lå det ingen spesielle omstendigheter bak, annet enn at psykiaterne hadde fått litt knapp tid.

— Tiltale den virkelige milepælen

Bistandsadvokat Einar Råen, som representerer Anjas familie, sier han ikke har sett rapporten fra psykiaterne ennå.

— Jeg forventer at jeg får lest rapporten veldig snart, kanskje allerede i dag. Rapporten danner grunnlaget for en påtalemessig avgjørelse av saken, og er én av mange formaliteter som må på plass. Den første virkelige milepælen er når det foreligger en gyldig tiltalebeslutning i saken, sier Råen.

BT har fredag kveld ikke fått kontakt med den siktedes forsvarere.

Den planlagte rettssaken mot 23-åringen er forhåndsberammet til midten av februar neste år.

HER BLIR HAN TATT: 23-åringen ble tatt av politiet i Skarbøvika i Ålesund for snart tre måneder siden. Det var da gått fem måneder siden Weløy Aarseth ble funnet drept.
Anja1.jpg