Ved årsskiftet i fjor begynte hospitantperiode som spesialrådgiver i NOAS — organisasjonen som jobber for asylsøkeres rettigheter. I praksis betyr det blant annet å jobbe mot vedtak gjort av Utlendingsdirektoratet (UDI).

I slutten av mai 2006 måtte hun slutte som avdelingsdirektør for asylavdelingen etter Graver-kommisjonens rapport. Den mente at UDIs praksis var «strengt kritikkverdig», og Tolonen var blant dem som fikk kjeft for å ha behandlet kurdernes oppholdssøknader i strid med regelverket.

— Jeg gjorde ingen tjenestefeil. UDI kunne ikke tilby meg relevant arbeid, og etter hvert dukket denne jobben i NOAS opp, sier Tolonen.

Les også: Får ikke treffe broren i Bergen

- Innenfor loven

Hun angrer ikke på at UDI, inkludert avdelingen hun selv ledet, høsten 2005 ga de 197 kurdere oppholdstillatelse.

— Vi behandlet sakene slik vi synes var riktig - og absolutt innenfor loven. Vi handlet ut fra paragrafen om sterke menneskelige hensyn. Flere eksperter på utlendingsrett har sagt at vi handlet riktig, sier Tolonen.

— Hvorfor ble dette en så stor sak?

— Det er vanskelig å si hva som gjorde det. Det var et stort politisk og mediemessig trykk.

Tolonens sjef i NOAS, generalsekretær Morten Tjessem, mener det er uproblematisk at Tolonen jobber for dem med lønn fra UDI.

— Ut fra det hun står for, er ikke dette vanskelig. Jeg ser at noen vil tenke at det er paradoksalt at hun jobber for oss, betalt av UDI. Men for oss har det ingen praktisk betydning. Det letter også at UDI ikke har lagt noen føringer for jobben hennes, sier Tjessem.

UDI ville i går ettermiddag ikke kommentere saken.

Les også . Orker ikke leve uten rettigheter

- Departementet ansvarlig

Tolonen er krass mot behandlingen MUF-erne (midlertidig opphold uten familiegjenforening) - til sammen 197 kurdere - har fått gjennom en årrekke.

— Det er trist at de fortsatt er kasteballer i systemet. Det burde være på tide å gi dem oppholdstillatelse, sier Tolonen.

MUF-erne havnet i en helt spesiell situasjon, ifølge henne.

— Denne gruppen er blitt utsatt for en negativ særbehandling i lang, lang tid. De var de første som fikk denne typen tillatelse, altså midlertidig opphold uten familiegjenforening, sier hun.

Situasjonen til kurderne ble forverret av at de fikk stadige kontrabeskjeder.

— Hvordan søknadene ble behandlet, ble endret hele tiden. I perioder var de her lovlig. Så ble de delvis utplassert i kommuner, og så ble mange sendt tilbake. Det var veldig mye sånn ... de fikk en type behandling som ingen andre fikk på den tiden, sier Tolonen.

Hun mener fagdepartementet - med datidens sjef Bjarne Haakon Hanssen, er ansvarlig for behandlingen MUF-erne har fått.

— Det var departementet som ga forskriftene vi fulgte, og de som har ansvaret, sier Tolonen.

Synspunkter? Diskuter saken her.

Magnar Kirknes