HALLGEIR OFTEDAL

Advokat Fegran: — Jan Helge sier at han verken har sett kniven eller visste at Viggo hadde med seg kniv inntil han ser at Viggo kommanderer jentene til å kle av seg.

Det var ikke unormalt at Viggo fleipet med barn han møtte. Flere vitner har forklart at Viggo kunne være grei mot små barn, og han ble også brukt som barnevakt. Så blir Jan Helge spurt om han tror Viggo ville gjøre noe seksuelt med barna, og svarte nei, ikke inntil han så at Viggo tok kniven.

Var det nærliggende å tro at Jan Helge skulle mistenke Viggo for noe seksuelt i forhold til de to jentene i tiden frem til han ser kniven?

Når dette forholdet skal vurderes, er det avgjørende at retten er seg bevisst at kunnskapen om hva som skal skje, og den kjennskap Jan Helge har til hva Viggo kan gjøre, ikke kan måles i ettertid. Det er tankene der og da som er avgjørende. Vi vet at Jan Helge visste at Viggo kunne skøye med små barn. Burde Jan Helge forstå der og da at kattehistorien kunne kobles mot et flere år gammelt overgrep fra Viggo mot en annen jente? Forstod Jan Helge dette akkurat der og da?

Det er ingen holdepunkter for å hevde at Andersen var vel vitende om hva som kom til å skje da Viggo lokket jentene opp fra stien og inn i skogen. Andersen bidro ikke til å skape en farlig situasjon for jentene, fordi han ikke visste noe om hva som skulle skje.

Det er først på det tidspunkt at Viggo plutselig tar frem kniven at tanken kommer om at kameraten kanskje kommer til å forgripe seg.

Det har aldri skjedd i Norge at to små jenter blir voldtatt og drept samtidig. Skulle Jan Helge Andersen skjønne denne uhyrlige hendelsen? Det som skjedde, er ufattelig og uforståelig. Ingen kan gi noen forklaring på hvorfor det skjedde. Likevel vil aktor at Jan Helge på dette tidspunkt skulle forstå.

Jan Helge hadde heller ingen forutsetninger for å vite hva som kom til å skje når han så at kniven kom frem. Han ble redd, og ble mer eller mindre lammet. Vi er ved et punkt i handlingsrekkefølgen som er vanskelig å forstå.

Hvorfor gjør ikke Jan Helge noe for stoppe Viggo? Jan Helge svarer han ble redd og at han aldri hadde sett Viggo slik før. - Det kom mer inn i hodet enn jeg klarte og tankene raste. Det var et kaos i hodet, har Jan Helge forklart. Han så Viggo som en helt annen person i blikk og uttrykk. Han så en side av Viggo som han aldri før har sett. Jan Helge er redd. Er Jan Helges forklaring troverdig?

Hele hendelsen er forferdelig. Han ser en Viggo han aldri har sett før. Etter min oppfatning minner episoden om den situasjonen som Viggos onkel hadde opplevd i forhold til Viggo noen år før, en episode Jan Helge ikke kjente til. Da truet Viggo onkelen med kniv.