Det svenske mattilsynet Livsmedelsverket endrer nå sine hjemmesider på internett, der mødre som gir bryst til nå er blitt anbefalt totalavhold.

Endret oppfatning

Etter å ha gitt dette rådet i ti år har Livsmedelsverket nå endret oppfatning, meldte Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt mandag. Tilsynet har gjennomgått alle sine kostholdsråd til gravide og ammende.

— Interessen for råd om kosthold i sin alminnelighet under graviditet og amming har økt utrolig mye, og mange har sagt at rådene oppleves som kronglete og vanskelige å følge. Det var behov for en modernisering, sier ernæringsforsker Annica Sohlström.

Tar ikke skade

— Jeg har sett på hvilke medisinske virkninger man kan se på barnet. Hvis det dreier seg om et moderat alkoholforbruk, som et enkelt glass vin nå og da, fins det ikke noe belegg for at barnet kan ta skade, mener professor i barnemedisin Olle Hernett.

Samtidig som rådene om totalt avhold fra alkohol modereres, styrker Livsmedelsverket sin anbefaling om at gravide og ammende bør spise fisk. Men det er ikke likegyldig hva slags fisk man spiser, og fagfolkene vil senere komme med en liste over anbefalte fiskeslag.

Synes du at ammende skal kunne drikke vin? Si din mening her!