To av de ansatte som var om bord på hurtigruteskipet «Nordlys» fortalte om dramaet som utspant seg på en pressekonferanse fredag.

— Fylt med røyk på minutter

Finn Bexrud, hotellsjef om bord, sier båten ble fylt med røyk på minutter etter at brannen brøt ut.

— Båten var full i røyk i løpet av tre, fire minutter. Vi fikk ikke organisert det vi har drillet og trenet på, men crewet tok ansvar og tok seg av passasjerene på egen hånd. Det var en ny situasjon for oss, men det gikk fantastisk bra, sier han.

Tommy Didriksen er båtsmann på skipet.

— Mye skjedde og det var liten tid til å tenke seg om. Alt var et inferno. Det var bare å få folk fort evakuert, forteller han.

— Positiv utvikling

Jon Steven Hasseldal, politimester i Sunnmøre politidistrikt, forteller at utviklingen den siste tiden har vært positiv.

— Men det betyr ikke at aksjonen er friskmeldt. senest nå hadde vi en liten tilbakegang. Vi har tømt lasterom to, men i lasterom en er det fortsatt mye vann. Vi holder på å få plassert lensepumper ned i dette lasterommet, forteller han på pressekonferansen.

Brannsjef i Ålesund, Geir Thorsen, sier mannskapet begynner å bli slitne.

— Vi har mest fokus mot akutt forurensning og har personell i beredskap på kai. Vi merker at vår organisasjon begynner å bli litt sliten, men det er gjort en fremragende innsats, sier han.

Tre ulykker

Olav Fjell, sjef i Hurtigruten,beskriver at Hurtigruten i løpet av siste døgn har vært igjennom tre ulykker.

— Vi har mistet to kolleger og to er skadd. 207 av passasjerene våre har vært gjennom en betydelig belastning, de har fått endret feriedrømmen og fått flere praktiske problemer. I tillegg har vi et sterkt skadd skip med risiko for å miste skipet ved en eventuell kantring som vil føre til en stor miljøkatastrofe, sa Fjell.

- Rettet opp

Men han understreker at situasjonen fredag ettermiddag ser mer lys ut.

— Båten er rettet betydelig opp, det kommer mindre vann inn enn det tas ut. Det har også vært en sterk og samordnet innsats av alle som har vært involvert i redningsarbeidet, sier Fjell.

Kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) beskriver en brann om bord i en hurtigrute som en alvorlig hendelse.

— Derfor går jo mine tanker først og fremst til de pårørende som har mistet sine kjære, til mannskapet og til passasjerene. Jeg vil også berømme redningsmannskapene som har stått på dag og natt, sa Berg-Hansen.

- Miljøet må sikres

Hun la vekt på at det å sikre miljøet er den viktigste oppgaven når liv og helse nå er sikret.

— Der har jeg et særlig ansvar i forhold til oljevernberedskap, sa Berg-Hansen.

Ifølge politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt, brukes det nå en stor lensepumpe, fire mindre og to sugebiler i arbeidet med å tømme «Nordlys».

— Vi forsøker å ha alle i drift samtidig, men må flytte en del rundt på utstyret, og kan dermed ikke ha alt utstyret i drift samtidig, sa han.