Hver eneste benk i Oslo domkirke var full under minnegudstjenesten ett år etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

— Ett år er gått. Ikke en dag uten hjerter i sorg. For et år siden ble det plutselig mørkt. Terrorangrepet formørket sommerdagen, hatet kom, og frykten og gråten fikk rom mellom oss, sa Oslo-biskop Ole Christian Kvarme da han innledet minnegudstjenesten.

Han sa at ikke en dag er gått uten at vi har kjent på sorgen, men påpekte at det finnes lys i mørket, skriver Aftenposten.no.

— Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det. For gjennom den dypeste sorg og gråt, midt i den tunge stillheten som la seg over by og land, ble det etter hvert hvisket fram og etter hvert sagt med høyere stemme, viktige ord om kjærlighet og verdighet, sa Kvarme.

Med rose i hånden

I domkirken deltok kongen og dronningen, sammen med prinsesse Märtha Louise. Også stortingspresident Dag Terje Andersen, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen var til stede.

I tillegg er svært mange berørte og etterlatte og overlevende etter terrorhandlingene 22. juli til stede i gudstjenesten. Veldig mange kom til gudstjenesten med en rose i hånden.

Køen strakte seg helt ut i Karl Johans gate. I tillegg sto mange fremmøtte og så på ved sperringene som er satt opp rundt Stortorget.

Flere politikere kom også til domkirken.

— Dette er en dag hvor alt fra 23 juli, da vi forsto omfanget av tragedien, kommer tilbake. Det har vært et år med mye fokus på sikkerhet og beredskap. I dag så kommer omfanget av tragedien tilbake, sier Erna Solberg til NTB.

Domkirken ble et viktig samlingspunkt for mange i tiden etter terrorangrepet i fjor. Et blomsterhav vokste utenfor kirken, og domkirken registrerte hele 1,48 millioner besøk i fjor. Det er over én million flere besøk enn tidligere år.

- Vårt samlede svar

Biskop Helga Byfuglien holdt tale.

— Sommerdagen ble formørket av terrorangrep. Et år er gått, og for mange, mange av oss ble alt forandret. Vi som ikke var der i nærheten av grusomhetene. Vi befant oss midt i våre liv. Vi var hjemme eller på jobb eller på hytte eller tur, da mørket kom sigende.

TALTE: Biskop Helga Byfuglien holdt tale i domkirken.
SCANPIX

— Først var det langsomt. Etter hvert gikk omfanget opp for oss. og mørket gjorde oss numme og vi ble lammet. Vi ble fylt av avmakt, vantro, av det vi først hørte om og siden så, og mørket la seg over oss alle. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, langt mindre hva vi skulle si.

— Men lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det. For gjennom dypeste fortvilelsen og sorgen og den tunge stillheten som la seg over by og bygd, men siden hvisket vi frem ord om samholm og kjærlighet.

— Vi søkte sammen for å se hverandre og for å sammen skape det lyset vi savner. Overalt kom folk sammen.

— Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det. Kjærlighet finnes, selv i dypeste mørket. Det var vårt samlede svar på ondskap i fjor.

— Hver gang vi møter dette, så ser vi strimler av lys. Alle dem som reddet liv, som tok en stor risiko for å være et medmenneske, alle dem er lysende eksmpler på nestekjærlighet og godhet.

- Ubesvarte spørsmål

Byfuglien understreket at sorgen har mange faser, og at de som ble ekstra hardt rammet av 22. juli-terroren sikkert kan føle på at de har mange ubesvarte spørsmål.

— Mørket ligger aller tyngst over alle dere som mistet en av deres kjære eller som er påført store skader. Noen av dere har kanskje opplevd at oppmerksomheten har vært for stor, at tapet og sorgen har vært utsatt for en flombelysning, som det til tider har vært vanskelig å leve i.

— Vi vet at selv om fellesskapets støtte har betydd veldig mye, så er det vanskelig når den personlige sorgen blir en del av offentligheten.

— Vi har tent lys, løftet roser og holdt rundt hverandre, men mørket hos dere som bærer tyngst, har ikke uten videre blitt lysere av det.

— Vi vet at mange som har mistet ikke har fått svar som de kan falle til ro med. Det er mange historier som er smertefulle og også sanne på samme tid. Men tiden kan ikke skrus tilbake, veien går videre. For alt de ga i sitt liv vil, med tiden, være lys i sorgen. De skinner allerede i mørket, sa Byfuglien søndag.

Så ble dem som døde 22. juli hedret med ett minutts stillhet.

— Vi lyser Guds fred over deres gode minne, avsluttet Byfuglien.

FULLSATT: Hver eneste benk i Oslo domkirke var full. Køen strakte seg helt ut i Karl Johans gate. I tillegg sto mange fremmøtte og så på ved sperringene som er satt opp rundt Stortorget.
SCANPIX
KONGEFAMILIEN: I domkirken deltok kongen og dronningen, sammen med prinsesse Märtha Louise.
SCANPIX
TENTE LYS: Dronning Sonja og prinsesse Märtha Lousie i domkirken.
SCANPIX