— Ferien er et ritual omvendt fra det daglige. Da snus normer på hodet, der Syden blir et slags karneval der mye av det som ikke er tillatt hjemme, nesten blir påbudt, sier Runar Døving, antropolog ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

— Noen bryr seg også mindre fordi de mener de har betalt for det. Når man reiser med charter så er alt tilrettelagt for deg, sier han.

.Når man reiser på chartertur i motsetning til vanlig rutefly, så forventes det at noen passer på deg. Du reiser som en del av en gruppe og har mindre ansvarsfølelse.

I hovedtrekk deler han de reisende inn i to grupper. De dannelsesreisende som tar rutefly, og de festreisende som drar på charterferie.

Antropologen hevder at spesielt skandinaver og briter har et større rituelt forhold til ferien enn andre folkeslag, og at grisetendensene på charterfly derfor slår ekstra ut for dem.

— Når det er sagt så blir det litt skjevt å sammenlikne dresskledde businessmenn i dress med småbarnsfamilier på ferietur. Settingen sier nye om hvordan en oppfører seg. Dessuten er det ikke alltid lett å kontrollere unger i et trangt flysete, sier Døving.