– Vi er et lite samfunn. Nesten alle her kjenner noen som var om bord på «Bourbon Dolphin», sier ordfører i Herøy, Arnulf Goksøyr.

Havariet til det topp moderne offshorefartøyet der åtte av mannskapet er døde eller savnet, er det verste han har opplevd i sin tid som ordfører. Han bekrefter at han kjente flere av dem som var om bord.

Fem – seks av dem er fra ytre Sunnmøre, og jeg kjenner flere av dem, sier ordfører Goksøyr til NTB.

Tung dag

Ordføreren tilbrakte natt til fredag i lokalene til Bourbon Offshore der alle ventet utålmodig på nytt fra havaristedet ved Shetland.

– Uvissheten var det verste, sier ordføreren fredag kveld. Nå håper han bare at navnene på savnede og omkomne blir kjent snart.

– Vi tåler ikke lang tid med denne uvissheten, sier han.

På Ytre Herøy ungdomsskole var det en helt spesiell stemning fredag. Den 15 år gamle gutten som er savnet var elev ved skolen. Også guttens far er en av de savnede etter ulykken.

– Mange elever har hatt det svært tungt i dag, sier rektor Sølvi Lillebø Remøy.

Også hun våket hele natt til fredag og planla hva skolen skulle gjøre da elevene kom på skolen om morgenen.

Arbeidsuke

– Vi samlet alle elevene på skolen til en markering, for det er ikke bare den ene klassen som er berørt, sier Remøy.

Også hun minner om at de fleste kjenner hverandre i Herøy.

– Jeg er tilhenger av det enkle, og det var en stille samling. Vi tok utgangspunkt i elevenes behov, og det viktigste i en slik situasjon er å være sammen, å støtte hverandre. Vi tente et gult lys. Det gjorde vi fordi gult er håpets farge. Og vi håper fremdeles, sa Remøy til NTB fredag ettermiddag.

Hun forteller at den savnede 15-åringen var den eneste som hadde arbeidsuke denne uken fordi han måtte tilpasse seg båtens arbeidsopplegg.

Samling i kirken

Fredag ettermiddag og kveld var det to samlinger for pårørende og andre som ville vise sin medfølelse i den moderne kirken i Herøy.

– Vi er til hjelp ved å tilby et samlingssted, og vi ser at mange har kommet hit for å samles og støtte hverandre i sorgen. Vi ser at noen gråter sammen, andre vil være alene mens noen samler seg utenfor kirken og holder rundt hverandre. Det er mange som kommer hit, sier residerende kapellan Jens Terje Johnsen.

Både ordføreren og Bourbon-sjef Myklebust sier at det er stort behov for den støtten som kirken tilbyr.

Rederiet og kommunen etablerte selv et krisesenter i rederilokalene straks de fikk vite om havariet. Dit kom 15 – 20 pårørende natt til fredag. Fredag kveld var alle dratt hjem, men kriseberedskapen opprettholdes i kommunen gjennom helgen.

HEIKO JUNGE