Det påsto Kristin Kirkemo Haukeland i retten fredag.

I en svært detaljrik forklaring nærmest naglet hun svogeren og søsteren til trippeldrapet.

Samtidig fremstilte hun ekskjæresten Lars Grønnerød som den våpenkyndige læremesteren som forklarte det ustraffede ekteparet hvordan de skulle gå fram for å utslette Per Orderuds nærmeste familie. Seg selv omtalte hun som en helt utenforstående, som bare hørte at de andre planla hvordan de skulle ta livet av Per Orderuds nærmeste.

— De snakker om at de må ta dem som er lettest til ben først, og at Anne Orderud Paust og Per Paust derfor skulle drepes først. Til slutt blander jeg meg, og sier "Dere kan jo ikke drepe noen på grunn av en gårdstvist", beskriver Kristin Kirkemo Haukeland som under hele sin forklaring snakket i nåtid.

Hun bruker stemme og gestikulerer. Mye mer levende, og mange kilo tynnere enn i herredsretten, legger hun stemmen ned mot et mannlig toneleie når hun skal beskrive hvor sint Per Orderud ble da hun sa at man dreper da ikke på grunn av en gårdstvist.

— Han sier til meg "Skjønner ikke du hvor seriøst dette er, Kristin!" Det er første gang jeg har sett Per sint, sier 28-åringen henvendt til førstelagmann Odd Jarl Pedersen.

(NTB)

VITNET FREDAG: Kristin Kirkemo Haukland inntok vitneboksen da lagmannsretten fortsatte ankesaken fredag.
Foto: Scanpix