• Det er absurd å skremme folk med at kaffe gir kreft på grunn av akrylamid, sier kjemiprofessor Einar Sletten ved Universitetet i Bergen.

Tidligere i år advarte tyske helsemyndigheter mot pepperkaker. Like før jul fortalte Statens Næringsmiddeltilsyn at de hadde funnet et akrylamidinnhold på mellom 10 og 37 mikrogram (milliontedels gram) per liter ferdig kaffe. Ut fra mente SNT å kunne anslå at kaffedrikking kan føre til rundt tolv krefttilfeller årlig.

— Dette er svært luftige anslag, sier Sletten og viser til at engelske forskere har nektet å gjøre slike beregninger ý fordi de rett og slett er alt for usikre.

Syltynne beviser

Dessuten er bevisene for at akrylamid gir kreft tynne, for å si det mildt. Den eneste kjente undersøkelsen av stoffets virkning på mennesker tyder på at det ikke finnes en slik sammenheng.

— 9000 arbeidere i Tyskland ble undersøkt. De hadde arbeidet med produksjon av akrylamid i perioden fra 1925 til 1976. I store deler av denne tiden var verneutstyr ukjente greier, og vi må gå ut fra at de har snust i seg ganske mye av stoffet. Likevel var det ikke mulig å finne noen økning i antallet krefttilfeller i denne gruppen, sammenlignet med gjennomsnittsbefolkningen, sier Sletten.

— Men hvorfor tror man da at det er en sammenheng?

— Det skyldes dyreforsøkene. «Museterror» som mange av oss kaller det. Enkelt sagt blir musene utsatt for enorme mengder av et stoff over en kort periode. Så mye at de nesten dør av det. Så blir de dissekert. Finner man kreftsvulster hos noen av musene slås det alarm. Uten at noe er bevist, antas det at stoffet kan føre til kreft hos mennesker også. Det er føre var-prinsippet som gjelder. Og enkelte ganger kan det blir ført ut i det absurde. Som her.

1,2 - 12 eller 120?

— Ut fra din kunnskap om gifter, hvor mye kaffe må vi drikke for at vi kan dø av det?

— Det blir i så fall ikke akrylamid du dør av. Akutt forgiftning av akrylamid i kaffe er i praksis umulig. Da snakker vi om en mengde på en halv million liter drukket i løpet av noen minutterý Men koffein er en stygg gift. Vi har beregnet at hvis du drikker 250 kopper kaffe på styrten, dør du av koffeinforgiftning. Genetiske langtidseffekter av akrylamid kan derimot ikke utelukkes, men dette er foreløpig ikke bevist.

— Betyr dette at du mener at myndighetene villeder oss når påstander om 12 kreftdødsfall årlig på grunn av kaffe slippes ut?

— Jeg mener nok at det er på sin plass å beskrive hvor usikre slike anslag er. For å si det veldig enkelt, tallet 12 kunne like gjerne ha vært 1,2 eller 120. Og da blir det jo nokså meningsløst.

Dette er grunnen til at engelskmennene ikke ville lage slike anslag.

Mengden avgjør

— Du mener med andre ord at vi skal nyte vår kaffe og våre pepperkaker uten frykt?

— For all del. Det er et paradoks at naturlige gifter liksom er ufarlige, mens de kjemisk skapte er fryktelig skumle. Det finnes bittesmå mengder gift i nesten all mat. At akrylamid er på moten nå, skyldes antagelig at det var først i år man avslørte hvordan stoffet oppstår under matlaging.

Men vi kjenner jo til en rekke matvarer med små innslag av skumlere gifter. Hvetemel for eksempel, inneholder gifter som kommer fra sopp.

Og økologisk mel er verst. Gulrøtter inneholder nervegift, det finnes arsenikk i reker, poteter inneholder den naturlige giften solanin og så videre. Poenget er at det er mengden som avgjør.

Det finnes en gift i kalkunkjøtt som heter malonaldehyd. Hvis du til en julemiddag spiser 3,8 tonn kalkun, blir du forgiftet. Det samme ville ha skjedd hvis du brukte 20 kilo kanel på julegrøten. Da ville du ha dødd av en gift som heter safrolý

NYTELSE VIKTIG: Professor Einar Sletten ved Universitetet i Bergen er ekspert på hvilke gifter som omgir oss. Han anbefaler at alle spiser sine pepperkaker og drikker sin kaffe med verdens beste samvittighet. Engstelsen er farligere enn akrylamiden, mener han.