Det sa Venstre-leder Lars Sponheim på Venstres landsstyremøte i Oslo i går.

— Skal vi nå målene, må alle bidra. Ingen kan være gratispassasjerer. Venstre vil gjøre Norge til et klimapolitisk foregangsland. Arbeiderpartiet vil gjøre oss til en klimasinke, som har tjent seg søkkrik på eksport av fossile energikilder, sa Sponheim og anklaget statsminister Jens Stoltenberg for å ha forledet det norske folk.

- Buklanding av Stoltenberg

Han viste til at Stoltenberg har hevdet at det ville være et teknologisk og miljøpolitisk gjennombrudd å få til rensing av utslippene fra det planlagte gasskraftverket på Mongstad. Statsministeren har sammenliknet det med det fremskrittet månelandingen i sin tid var.

— I beste fall blir dette en buklanding. For det første er det uklart om det blir rensing og i tilfelle når det blir. Dessuten vil en eventuell rensing innen den fristen regjeringen har satt, bli utført med teknologi fra Mitsubishi som allerede er kjent.

Verst for sement

— Hvis industrien skal betale fullt ut, og utslippene kuttes 30 prosent, må du vel kalkulere med at noen bedrifter må legge ned eller flagge ut?

— Ja, det finnes ingen smertefri vei til en bedre klimapolitikk. En god del arbeidsplasser vil nok forsvinne, men i dag har vi alle forutsetninger for å bytte dem ut med nye arbeidsplasser, sier Sponheim til Bergens Tidende.

Han peker på at Norge har mangel på arbeidskraft, og at store deler av industrien gjør det godt økonomisk for tiden.

— Så tiden har vel aldri vært bedre for å stille strenge krav, mener Venstre-lederen.

— Hvilke deler av industrien tror du får størst problemer med nye utslippskrav?

— Særlig sementindustrien vil nok slite.

- Det rustne jerntriangel

— Frykter du at LO og NHO vil presse på for å slippe så strenge krav som dere foreslår?

— Det er ikke noe jeg frykter. Det er jeg sikker på at de gjør. LO og NHO vil drive lobbyvirksomhet for å slippe billigst mulig. Det er derfor det er så viktig å få forpliktende nasjonale mål, som i neste omgang må brukes for å tvinge de ulike sektorene til å levere.

Sponheim mener at Arbeiderpartiets vei er den motsatte. Ifølge Venstre-lederen vil de basere seg på at Regjeringen og LO i dialog med sektorene som berøres av klimakutt skal komme til enighet.

— Så får man se hvor langt, eller kort, det rekker. Dette er ikke et område for kompromiss, men for politisk vilje og mot. Jeg har tidligere kalt Ap og Frp, i godt samarbeid med LO, for det rustne jerntriangel. De er fremtidens fiender, sier Sponheim.

Solum, Stian Lysberg