Politibetjent Kim Hiorth ved Grønland politistasjon jobber tett opp mot romfolket i Oslo. Hun forteller at politiet i det siste har kommet over flere rombarn på gatene i Oslo enn tidligere. De har bodd ute sammen med voksne. Blant barna er to barn på henholdvis tre og fire år.

— Det er blitt flere etter sommeren, i hvert fall som vi oppdager. Før har det ikke vært noe særlig, sier hun.

Hun har selv kommet over flere mindreårige de siste to månedene.

De voksne lå og sov

Ved Vaterlands bro på Grønland forrige måned hadde et større følge slått leir for natten. Da politiet kom på stedet rundt kl. halv ti søndag morgen fant de også to barn på henholdsvis tre og fire år, forteller Hiorth.

Mange av de voksne lå fortsatt og sov, mens barna gikk rundt på plassen.

— De sa de hadde biler, men de sov i hvert fall ute den natten, sier Hiorth.

To kvinner som sa de var mødrene til de to barna viste frem identifikasjonspapirer for barna. Det ble etter hvert en amper situasjon mellom følget og de to politifolkene. Moren til fireåringen stakk fra stedet med barnet, mens treåringen og moren ble kjørt til barnevernsvakten og sov på hospits neste natt.

Søndag 16. oktober støtte Kim Hiorth på en romgutt på 15 år med faren sin i Storgata i sentrum. De fortalte at de blant annet sov i parker og begge var ifølge Hiorth tydelig ruset.

- Hva skjedde?

— Barnevernsvakten sa at det var var veldig mye for dem å gjøre akkurat da, men at de skulle se etter dem etterpå. Jeg tror ikke de ble fanget opp av barnevernet. Men de sa at de hadde vært her en stund, så vi påtreffer dem nok igjen, sier Hiorth.

For to måneder siden kom Hiorth også over en 17-årig gutt under Ankerbrua, sammen med et større følge voksne. Gutten sov under broen. Barnevernet overtok saken. I tillegg forteller Hiorth at politiet nylig fant et niårig rombarn i Oslo, men hun var ikke med selv og kjenner ikke saken i detalj.

- Barn utnyttet til tigging

Det er barnevernsvakten som tar imot politiets henvendelser om kvelden.

— Det har vært tilfeller av det som kan vurderes som menneskehandel, blant annet tigging, der barn blir utnyttet til å tjene penger for voksne, bekrefter Aino Gregersen de Jong, leder ved barnevernvakten i Oslo.

Hun kan ikke kommentere enkeltsaker, men deler ikke politiets inntrykk av at det er flere utenlandske rombarn nå enn tidligere.

— Politiet kan ha en annen oppfatning av de sakene de har vært borti. Politiet er én enhet og barnevernsvakten er annen enhet. Vi får bare sakene som kommer på kveldstid, ellers på døgnet går de til de 15 bydelene, sier hun.

Overnattet på toalett med baby

Aftenposten har sendt e-post til samtlige bydeler i Oslo. De melder om få saker med rombarn de siste to årene.

Blant annet forteller Øyvind Henriksen i bydel Grünerløkka om to saker: Et nyfødt barn ble i 2009 overtatt av barnevernet og plassert i fosterhjem. Moren er ikke lenger i Norge. Det er også igangsatt undersøkelse for et barn som er født i 2010.

Barnevernet i bydel Gamle Oslo skriver i en e-post: ”De siste to årene har vi hatt sak i forhold til én rumensk jente på 13 år. De var der mistanke om prostitusjon. Jenta var plassert i institusjon en periode. I løpet av undersøkelsen vurderte barnevernstjenesten at jenta kunne tilbakeføres til sine foreldre, som kom fra Romania for å hente henne”.

Bydelen vil ikke utdype saken ytterligere.

Voldtekt og tvangsgifting

I Bergen skal Norges første menneskehandelsak med rumenske rombarn sannsynligvis opp for retten i mars neste år. Syv personer fra Romania er siktet for grov menneskehandel med seks mindreårige jenter. Politiet mener de siktede, som nekter straffskyld, tvang jentene til å tigge, stjele og selge falske gullsmykker for å skaffe dem penger. Siktelsen inkluderer også tvangsgifting av barn ned i 11-årsalderen, og voldtekt.

En av de siktede skal ha blant annet i 2009 hatt seksuell omgang med en av jentene flere ganger i Norge. Det skal ha medført at hun ble gravid og fødte en datter, 15 år gammel. Politiet forteller at hun som 15-åring skal ha overnattet på et offentlig toalett med sin syv måneder gamle datter.