Operasjon mot nærsynthet koster mellom 23.000 og 36.000 kroner, viser en prissjekk BT tidligere har foretatt. Men inngrepet gjør deg «brillefri» kun til synet endrer seg igjen i 40-50-årene.

— Du er langt ifra garantert noe brillefritt liv med laseroperasjon. Det er en misvisende reklame, sa Bente Monica Aakre ved Høgskolen i Buskerud da hun ble intervjuet av BT i november. Aakre er i ferd med å avslutte en doktorgrad om hornhinnens respons på kontaktlinser og laseroperasjon.

Klinikkene vil ikke oppgi hvor mange de laseropererer hvert år, men bransjen selv anslår tallet til å være rundt 15.000 kroner på landsbasis. Risikoen ved å operere mot nærsynthet er i dag regnet for å være svært lav, men Aakre mener at kontaktlinser i mange tilfeller kan være et godt alternativ til operasjon.

Da BT sjekket priser på dags-, måneds- og døgnlinser i november i fjor, viste det seg at ingen av optikerkjedene eller internettilbyderne var billigst på alle variantene. Man har altså mye igjen for å sjekke priser og tilbud flere steder, før man handler briller eller kontaktlinser.