Det er den danske revisoren Arthur Andreasen som har avslørt at mer enn halvparten av midlene til elleve norskfinansierte prosjekter for utvikling av naturressursene i Tanzania mangler. Millionene er underslått, misligholdt eller regelrett stjålet fra prisbelønte prestisjeprosjekter knyttet til kjente landemerker som fjellet Kilimanjaro og i nasjonalparkene Ngorongoro og Serengeti, melder ABC Nyheter.

– Tallet er korrekt. Det mangler dokumentasjon for 150 millioner kroner, bekrefter Arthur Andreasen i selskapet Dansk Revision.

Saken ble først kjent gjennom et innlegg i Norads blad Bistandsaktuelt. I innlegget viser bistandsveteran Eirik G. Jansen til to danske revisjonsrapporter bestilt av tanzanianske myndigheter og den norske ambassaden i Tanzania.

Jansen, som i dag har permisjon fra Utenriksdepartementet, var saksbehandler for «Management of Natural Resources Programme» i Dar es Salaam fra 2003 til 2007. Norge finansierte programmet fra 1994 til 2006 med om lag 25 millioner kroner i året.

Utenriksdepartementet varsler at de vil komme med en utfyllende respons på saken.

– Departementet setter pris på den innsiktsfulle oppsummeringen av de utfordringene vi har hatt i forvaltningen av den norskstøttede naturressursprogrammet i Tanzania. Eirik Jansen vil få et utfyllende svar fra miljø— og utviklingsministeren etter en grundig gjennomgang av brevet, sier informasjonssjef Trond Viken i UD til Bistandsaktuelt.