Valgforskeren ser alle krumspringene og helomvendingene i Frp som ledd i en snedig og bevisst strategi: Hagen vil for all del inn i regjeringen, og han vil bane vei for et utenlandsbudsjett som gir ham stor handlefrihet.

— Når Carl I. Hagen nå plutselig er villig til å åpne statens pengesekk for å finansiere en kostbar barnehagesatsing, og dessuten stiller seg positiv til u-hjelpen, er det en logikk i dette. Per-Kristian Foss og Kjell Magne Bondevik vil ikke få handlefrihet til å satse på andre ting og vil dermed gå sur, mener Aarebrot.

Bondeviks store tabbe

— En slik plagingsstrategi kan skape mye dramatikk i forhold til regjeringen i høst. Et nytt kabinettspørsmål ligger i luften. Bondeviks største tabbe var å nekte ham vervet som stortingspresident, for Hagen har et enormt behov for personlig anerkjennelse. Nå gjelder det fremfor alt å få plass som statsråd, sier han. Frank Aarebrot konstaterer at alt som heter ideologi er underordnet Hagens vilje til enhver tid. Det er en klar parallell til den situasjon Torolf Elster i sin tid beskrev: Sosialisme er den politikk som Arbeiderpartiet til enhver tid fører.

— Det som har skjedd med Frp i det siste er for øvrig ikke noe nytt. Jeg husker bl.a. at partiet i 1987 hadde programfestet fri innvandring, etter initiativ fra Pål Atle Skjervengen. Men «ingen» mediefolk eller motstandere oppdaget det, og Hagen så suverent bort fra programformuleringen.

Selvpålagt dumskap?

— Kuvendingen nå i synet på u-hjelp henger også sammen med at Carl I. Hagen vil ha et eget utenlandsbudsjett. I så fall vil han kunne bruke penger uten at det går på bekostning av eldre og syke her hjemme. Får han gjennomslag for et slikt budsjett, har han en handlefrihet som ingen annen regjering før har hatt.

— Men alle vender tommelen ned?

— Nei, slett ikke alle. Hagen kjemper først og fremst mot den økonomiske eliten i Finansdepartementet. Men disse har et problem i forhold til opinionen. Jeg må ærlig talt selv spørre om de har konstruert en selvpålagt dumskap for at vi skal spare oss i hjel som nasjon? Hagen har absolutt et poeng, for det er ikke mange som skjønner hvorfor det skal føre til inflasjon i Norge hvis vi bruker pengene til å kjøpe varer og tjenester i utlandet.

- Slenger ut anklager

— Du er åpenbart fascinert av ham?

— Ja, han er en usedvanlig dyktig politisk håndverker som sitter i Spania og styrer norsk politisk debatt via mobiltelefonen! Han opptrer med større tyngde enn noensinne.

— Ser du ikke en «fare» for at han kan overspille med alle krumspringene, og at han dermed mister troverdighet?

— Ikke så lenge Jens Stoltenberg og Per-Kristian Foss slenger ut anklager i form av sterke adjektiver fremfor å argumentere mot ham, sier Frank Aarebrot i samtale med Bergens Tidende.