• Det er ikke de samme gode vibrasjonene i denne som i den forrige Bondevik-regjeringen, mener Lars Sponheim. Det er mer hjerne enn hjerte i denne, og det er en mer forretningsmessig tone.

OLAV GARVIK

Venstre-statsråden tilbringer nesten hele ferien på gårdsbruket i Ulvik. Her driver han nydyrking i stor stil, og myser opp mot himmelen i håp om litt godvær slik at høyet kan tørke.

Statsråden har det travelt, for det er så mye som skal gjøres unna i løpet av noen få sommeruker her oppe i den vakre lia. Men sønnen Johannes på 15 år er en dugende arbeidskar som gjør manns verk. Han er til stor nytte også når faren er i Oslo.

Lars Sponheim er minst mulig politiker akkurat nå. Han har et pusterom som gir anledning til ettertanke om den regjeringen han deltar i:

— En annen type regjering

— Det er en oppsiktsvekkende slitesterk regjering, men det er en annen type regjering enn den forrige jeg deltok i. Dette er en jobberegjering, og det er mer hjerne enn hjerte i denne. Det er heller ikke de samme gode vibrasjonene som vi hadde i sentrumsregjeringen, der vi nesten hver dag kunne utbryte i begeistring og forundring at «også dette fikk vi til!»

— Du kan ikke ha særlig mye til felles med en Per-Kristian Foss og en Dagfinn Høybråten?

Han grunner en stund før han svarer, og ser ned i bordet der vi har benket oss i stuen med hver vår kaffeskvett.

— Nja, men vi samarbeider likevel godt, sier han med stort alvor.

Venstrelederen er opplagt og offensiv og forteller at han har hatt en god politisk vår. Alt tyder på at han sier ja til ny nominasjon og ny stortingsperiode.

Noen gode replikker

— Ja, jeg er godt fornøyd med denne våren. Mange opplevde at jeg taklet lederstriden greit, og innenfor jordbruksorganisasjonene har jeg fått mye ros for arbeidet som statsråd. Dessuten har jeg hatt noen gode replikker, som for eksempel den med «hver mann sin egen høne!» fortsetter han.

Sponheim rister på hodet over Jens Stoltenbergs «garantier» om regjeringsskifte neste år:

— Jeg har ingen som helst tro på at han vil nå sitt mål om en trepartiregjering med SV og Senterpartiet som deltakere. Men for ham blir dette et skjebnevalg der det viktigste er å sikre seg støtte fra de to andre. Det ville forresten ha blitt en lystelig situasjon med Kristin Halvorsen som utenriksminister eller finansminister! Det sier seg selv at det ville være helt umulig, mener han.

— De tre partiene forskutterer et valgresultat som jeg absolutt ikke ser som realistisk. Stoltenberg har i hvert fall gått for tidlig «i rykk», for å holde meg til sykkelspråket.

Lommeboken

— Det ser i hvert fall mørkt ut for dere? Meningsmålingene viser at velgerne ønsker et skifte?

— Nei nei, det er jo ikke valg før om et drøyt år. Og det vil skje mye på den tiden. Folk flest ser allerede i lommeboken at det er blitt mer, og i næringslivet er det fremgang som virkelig merkes. Når velgerne får øynene opp for alle løftene fra Jens, vil de innse at det vil ødelegge sunnheten i norsk økonomi. Bare det å lovfeste retten til barnehage! Det må da virkelig svi for senterpartifolk å se at han vil frata lokalpolitikerne retten til å bestemme dette selv?

Skulle vi få en Stoltenberg-regjering med en Trond Giske uten styring, og eventuelt en Øystein Djupedal med hånden på rattet, vil det bli ødeleggende for landets økonomi.

«Avmålt middelløsning»

— Har Venstre det virkelig så greit i denne regjeringen? «Høyre light» er det sagt om dere?

— Det var Erik Solheims verste form for hersketeknikk i sin tid, så det tar jeg ikke alvorlig. I tillegg til å målbære de genuine sosialliberale verdiene i mange saker, har vi greid å kombinere næringspolitikk med miljøvennlighet. Men problemet vårt er at Venstre så ofte representerer den avmålte middelløsning som gjør at vi ikke alltid er så synlig.

For oss har de hardeste takene i regjeringen vært knyttet til miljøvern. Det gjelder både vassdragsvern og oljeutvinning i Lofoten. Vi har sikret løsninger for miljøet som SV aldri noen gang vil oppnå i samarbeid med Arbeiderpartiet og LO på nakken, sier Sponheim på vei opp i marken for å rope på nordlandshesten som han i sin tid fikk av Odd Roger Enoksen.

SLÅTTETID: Lars Sponheim har mye gras som skal slås og tørkes før han igjen kan sette kursen for Oslo.<p/>FOTO: VEGAR VALDE