Randi Skaug var første norske kvinne som nådde toppen av Mount Everest for fem år siden. Hun kjenner Jarle Trå godt og er svært lettet over at han er funnet i live.

— Jeg hadde mine tvil da han var savnet i et par dager. Men jeg vet jo at han er en erfaren klatrer som vet hva han holder på med. Og mirakler kan skje. Nå bare krysser jeg fingrene for at han er i god form og ikke har fått for alvorlige forfrysninger, sier Skaug.

Jarle Trå er nå i ferd med å bli fraktet ned til basecamp på en yakokse, en langhåret okse som brukes som ride- og lastdyr i Tibet. Det kan ta langt tid å få ham ned, og håpet er at kinesiske myndigheter vil tillate at han blir hentet ut med helikopter tirsdag.

Pressekontakt Olav Grotheim bekrefter at Trå er sterkt nedkjølt og har forfrysninger.

— Jarle er en tøffing. Det er det ingen tvil om. Hvis det er noen som skulle klare dette, så er det han. Men han må ha hatt vanvittig tøffe dager, sier Skaug.

Les også: - Kan stå om livet

- Hinsides

Selv gikk hun med oksygen da hun nådde toppen.

— Jeg hadde planlagt alt, men kunne aldri klart å forutse hvor sliten jeg ble. Det er hinsides det vi kan forestille oss. Det er helt i yttergrensen for hva et menneske kan tåle. Vi er ikke laget for å oppholde oss i slike høyder. Alt går langsomt. For hvert skritt må du stoppe og puste. Hjernen fungerer ikke som normalt, og evnen til å ta beslutninger blir hardt rammet. Bare det å forstå hva folk sier til deg, kan være vanskelig. Og Jarle har vært helt alene, uten noen andre enn seg selv. Det er bare ett ord å si om det han har gjort. Kjempeprestasjon, sier Randi Skaug.

Hun har selv merket hvordan høyden kan påvirke hjernen. På vei opp mot toppen gikk hun forbi tre koreanere som døde i forsøket på å bestige fjellet. Hun enset dem ikke.

— Først tre dager senere, husket jeg det. Hjernen hadde lagret det, men jeg hadde bare ikke kapasitet til å ta det innover meg der og da, forteller hun.

Drives av en drøm

Skaug ble kjent med Trå da hun kom ned fra Mount Everest for fem år siden.

— Han var den første som ringte meg for å høre om turen og for å få råd. Siden den gang har vi hatt jevnlig kontakt. Vi har flere ganger diskutert hvilken risiko vi tar når vi driver med dette. Men han vet hva det vil si å ha en drøm. Og han drives av den, sier hun.

Stein P. Aasheim var med i den første norske ekspedisjonen som nådde toppen og kjenner Jarle Trå godt av omtale.

— Da jeg hørte han var savnet over 8000 meter tenkte jeg mitt. Det er ikke et sted man blir savnet. Det er et sted hvor man dør. Sannsynlighen for å klare seg i sånne høyder uten oksygen i mer enn noen få timer er svært liten. Det har skjedd noen få mirakler på Mount Everest tidligere. Dette er et av dem. Det var en utrolig lettelse da han ble funnet i live, sier Aasheim.

I en egen divisjon

Han beskriver forskjellen på å gå med og uten oksygen som natt og dag.

— Risikoen er stor, for marginene er så mye mindre dersom det skjer noe. Selv med oksygen er det en utmattende opplevelse. Trå er i en divisjon langt over alle andre norske klatrere, sier han.

Bjørn Magne Bryn kjenner Jarle Trå godt fra ekstremsportmiljøet fra Voss, og ble veldig lei seg da han hørte at Trå var savnet.

— Selv om jeg så gjerne ville tro at det kom til å gå bra, må jeg innrømme at jeg så mørkt på det da jeg ble klar over hvilken høyde han befant seg i hvordan forholdene er der, sier Bryn.

Han fulgte nyhetsdekningen tett i natt.

— Jeg ble veldig, veldig, veldig glad i dag tidlig da jeg hørte at han var i live. Det var sterkt. Det er ikke mange som overlever flere dager i slike forhold, sier Bryn.

- Hva har denne hendelsen å si for ditt egen forhold til ekstremsport?

— Det forandrer ikke min innstilling til det jeg driver med, bortsett fra at det gir meg en ekstra påminnelse om at jeg ikke er udødelig, sier Bryn.

- Ekstremt

Selv ville han likevel aldri lagt ut på den samme ekspedisjonen.

— Å gå uten oksygen blir for ekstremt for meg som ikke har den samme kunnskapen eller erfaringen som Jarle har. Men jeg forstår veldig godt den lidenskapen som driver han. Det er i slike øyeblikk man virkelig blir påminnet at man lever, sier Bryn, som tror dette er vanskelig å forstå for folk utenfor miljøet.

Les også: Fulgte guttedrømmen

Bryn beskriver kameraten som en høyt respektert og omsorgsfull person med store prestasjoner bak seg.

— Han har en lidenskap og råskap i det han driver med, samtidig som han tar sine forholdsregler. Jeg unner ham denne turen og håper han har vært på toppen og er fornøyd på tross av det som har skjedd, sier kameraten.

PRIVAT
PRIVAT
Knudsen, Anders Marius
ESPEN WANG NAVEEN