Telenorkunder over hele landet fortviler over nettproblemene som har rammet selskapet  siden 13-tiden fredag. 

På Telenors facebook-side renner kommentarene inn. «Er det noen som i det hele tatt vet hva de driver med? Skjønner at jeg skulle holdt meg til Netcom nå og ikke bytta til denne dritten!» raser en frustrert kunde fredag kveld. Følg diskusjonen her.

- Svært alvorlig

Informasjonssjef Kristin Tønnessen i Telenor sier at de jobber på spreng med å finne feilen som har satt telenettet ut at spill.

- Det kan være vanskelig å nå frem på nødnummer med mobil, men de nås via fasttelefon. Vi ser selvsagt svært alvorlig på dette, sier hun.

Det er fremdeles redusert kapasitet på samtale og datatrafikk, mens SMS kan komme gjennom, men da gjerne forsinket.

- Har dere noen mistanke om hvor feilen ligger?

- Den store utfordringen er at vi ikke vet hvor hovedårsaken til feilen er, og vi tør ikke å si noe tidspunkt om når nettet er tilbake. Vi beklager sterkt de ulempene dette medfører våre kunder, sier Tønnessen.

Utilgjengelig nødnummer

Å ringe 110, 112 og 113 med mobil som har Telenor-abonnement kan være fånyttes.

- Jeg prøvde å ringe 112 selv nå, og forsøket mislyktes, sier operasjonsleder Lars Letnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Adressa.no.

- Gjør oss sårbare

Han ber derfor alle som havner i en nødsituasjon eller kommer til et ulykkessted om å ringe med en mobil som bruker et annet mobilnett.

Dersom det ligger hus i nærheten, så kan må be om å få låne en fasttelefon.

Operasjonsleder Letnes krysser fingre for at ingen har vært i nød, og som ikke har kommet igjennom til politiet.

- Vi kan ikke utelukke at det finnes folk som er i nød og som ikke klarer å varsle oss via nødnummer. Det er en kjempeutfordring og det gjør oss sårbare, innrømmer Letnes.

Ta ut simkortet!

Når simkortet tas ut av mobilen, vil telefonen koble seg opp mot det nettet som er tilgjengelig når man forsøker å ringe et av nødnummerne. Siden Netcoms nett fungerer som normalt, vil man kunne ringe både politi, ambulanse og brannvesen - uten simkort.

Kan få konsekvenser

Politiet har også problemer med å kommunisere med sine egne, og samarbeidspartnere som brannvesen og ambulanse.

- Dette kan medføre et beredskapsproblem. Dersom noen faller ut i Namsen-elven, så har vi såkalt UMS-varsling, og det er nede nå.

Politiet i Nord- og Sør-Trøndelag kommuniserer via mobiltelefoner som bruker Telenor-nettverket.

- Nå bruker vi redningskanalen til å kommunisere, men skal vi varsle mange i en smell, så går det vanligvis via mobilnettet. Heldigvis har det ikke vært noe behov for det ennå, sier Letnes.

- Får ikke kontakt med patruljer

Operasjonsleder Arve Vagnild ved Sør-Trøndelag politidistrikt bekrefter at nettproblemene til Telenor får konsekvenser.

- Det påvirker oss i den grad at vi ikke får kontakt med egne patruljer, og heller ikke tak i folk som har Telenor-abonnement. Det blir en del praktiske utfordringer, men vi vet ikke om det har fått noen direkte konsekvenser ennå. Vi ser helst at dette ikke blir langvarig, sier han.