• 330-skvadronen på plass i Florø

    Se den nye 330-basen som åpnet i Flore 2. september.

    VIDEO:

Her sliter redningshelikoptrene

330-fartøysjef betegner Sogn og Fjordane som det vanskeligste fylket å operere helikopter i.

2. september åpnet 330-skvadron redningsbase i Florø i Sogn og Fjordane. Tidligere var Forsvarets redningshelikoptre stasjonert på Sola i Rogaland og Ørland i Sør-Trøndelag.

- Personlig vil jeg si at Sogn og Fjordane er Norges vanskeligste sted å operere i. Det er på grunn av alle fjordene og høyspennene, som er helikopterets største fiende. Særlig langs Sognefjorden og i Nordfjord er det mange kryssende kraftlinjer, sier fartøysjef Trond Egil Hilstan til NRK Sogn og Fjordane .

330-basen skal dekke områdene mellom Molde og Bergen og er et viktig bidrag for å øke beredskapen i fjellområder og ikke minst langs kysten og ute i havet.

39 oppdrag
Hittil har 330-skvadronen hatt 39 redningsoppdrag siden basen ble etablert på Florø lufthavn i september. 17 av disse har vært søk- og redningsoppdrag, mens 22 har vært rene ambulanseoppdrag, ifølge NRK.

Siden da har mannskapet på Sea King-helikopteret mange ganger fått bryne seg på svært vanskelige forhold.

Raskere på vingene
Mannskapet bodde i starten på hotell, mens basen ventet på å bli ferdig utbygget. At de nå bor på flyplassen, har redusert utrykningstiden fra 35-40 minutter til 7-8 minutter når det haster.

Områdene helikopteret opererer i, er ofte så kupert at helikopter må til for å søke etter savnede, forteller Hilstan til NRK Sogn og Fjordane.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Nyheter

Bilder

De mange kraftlinjene i Sogn og Fjordane skaper farlige situasjoner for redningshelikoptrene som må fly i all slags vær. Bildet viser en kraftlinje ved Fimreite og som strekker seg over fjorden. FOTO: Oddleiv Apneseth

Siste saker