«Vi har mistet noen av de beste vi hadde, ungdom som ville noe, som ønsket å gjøre verden til et bedre sted. La dem inspirere oss alle!»

Denne oppfordringen ligger blant de mange hilsenene som ligger på Den blå steinen i Bergen sentrum.

Det kommer stadig en strøm av mennesker. Noen står i stillhet og ser på blomsterhavet. Den blå steinen og sokkelen rundt er dekket av blomster, lys, bibelord og hilsener.

«5 røde roser
1 rød rose for alle de døde
1 rød rose for de overlevende
1 rød rose for alle de pårørende
1 rød rose for folket
1 rød rose for kjærligheten alle viser»


Noen hilsener er fra sørgende som har mistet en som sto dem nær, andre fra turister som er innom om vil vise sin medfølelse med en nasjon i sorg. Papirlapper med «America love Norway» og «LOVE, PEACE, TRUTH, JUSTICE from Italy» ligger også der.

Mange går rolig rundt og leser de mange hilsenene som er lagt ned. Ser på barnetegninger og lys, leser de mange diktene som ligger til trøst. To kvinner står tett sammen. En holder røde blomster. En mor går rolig rundt steinen sammen med et barn, mens hun viser og forklarer det uforklarlige.

«Ondskap har ramma landet vårt
Tårene renn og hjarta er sårt
Men demokratiet er sterkt
Og kjærleiken stor
Med samhald skal me kjempa for fred på vår jord!»

Alle ungdommene fra Hordaland, som er savnet og antatt døde har fått personlige hilsener.

«Kom hjem til oss Monica Iselin» med hjerte bak og undertegnet to jentenavn, er bare en av de personlige hilsenene som de bekreftet døde og savnede ungdommene fra Hordaland har fått. 18 år gamle Monica Iselin Didriksen fra Sund kommune er en av dem som fortsatt er savnet fra Utøya.

Både Sotra, Askøy og Osterøy er lokalsamfunn som er hardt rammet av terroren på Utøya.

 « ... du kommer alltid til å bli husket», «Kjære ..., tenk at du er borte fra oss for alltid», «Til minne om kjære .... Vi vil alltid huske deg».

Klokken 12 onsdag sto det over 100 mennesker ved Den blå steinen. Utover dagen kommer fortsatt en jevn strøm med mennsker som rolig går mot blomsterhavet. Mange har tatt med sine barn eller tenåringer. Veldig mange tar bilder med mobilkamera. En kvinne legger ned roser, en annen røde nelliker. En eldre mann finner frem lommetørkleet. Noen går, andre kommer til. Nye lykter får levende lys.

« Han viste oss hat. Vi skal vise verden kjærlighet»