• PROBLEMET: Men hvordan gikk det så langt at rundt 40 personer under 25 ble tiltalt for narkotikakriminalitet? Dessverre ligger sannsynligvis mye av problemet hos legaliseringsforkjemperne i flere av de politiske ungdomspartiene, mener KrFU.

  FOTO: Vegar Valde

Legalisering har blitt en motesak

KrFU: Ungdomspolitikere som ufarliggjør cannabis må ta sin del av ansvaret for hasjbruken blant ungdom.

Kristoffer Landa

Lene Aksnes
Den siste tiden har det blitt avdekket et overraskende stort hasjmisbruk blant elever ved den videregående skole i Bergen. Dette har ført til store medieoppslag, og debatter rundt legalisering av narkotikumet cannabis. Men hvordan gikk det så langt at rundt 40 personer under 25 ble tiltalt for narkotikakriminalitet? Dessverre ligger sannsynligvis mye av problemet hos legaliseringsforkjemperne i flere av de politiske ungdomspartiene.

Vi som ungdomspolitikere må være oss bevisste at vi er forbilder og har et ansvar for hva vi kommuniserer til andre ungdommer. Da kan vi ikke komme med feilaktig ufarliggjøring av cannabis, slik som ofte skjer i skoledebatter og andre typiske ungdomsforum. Der en burde ha snakket om at hasj fører til flere hjerteinnfart, impotens og psykiske lidelser (spesielt blant unge), har en heller gjort legalisering til en motesak.

Øker faren for hjerteinfarkt

Så hvorfor snakker ikke legaliseringsforkjemperne om at regelmessig bruk av cannabis øker risikoen for impotens, samtidig som det forstyrrer hormonbalansen? At bruk av cannabis er en utløsende faktor for psykiske lidelser som schizofreni og psykose? At sannsynligheten for å få hjerteinfarkt eller  hjerneslag øker ved bruk av cannabis (spesielt i kombinasjon med andre rusmidler)?

Les også

Skremmes til taushet

DEBATT: Mange tør ikke si hva de mener om cannabislegalisering.

Visste du at det er langt mer antakelig at en som bruker hasj ukentlig det siste året vil ende opp på trygd i løpet av en treårs periode? Visste du at over 100.000 personer i europeiske land fikk behandling for cannabisproblemer i fjor? Etter heroin er dette det stoffet som flest søker hjelp for. Og har du tenkt over at virkningene kan være betraktelig ulike fra person til person?

Og hvor er logikken i at økt tilgjengelighet vil føre til mindre forbruk? Alt tyder på det motsatte.

Fraværende solidaritet

Solidaritetstanken har også vært skremmende fraværende i denne debatten. Hvorfor ønsker forkjemperne å gjennomføre en legalisering på premissene til de ressurssterke i samfunnet når en vet at de store skadene av hasjbruk ofte rammer et sårbart mindretall? Vi kan ikke lage lover som på denne måten rammer allerede utsatte grupper.

Vi har sett hva ufarliggjøring av narkotika fører til. Ikke la legalisering være en motesak.

Les også:

 • Skremselspropaganda om cannabis

  DEBATT: Vi straffer en gruppe unge mennesker og skader manges liv og framtidsutsikter, uten saklige og dokumenterte begrunnelser.

 • DÅRLIG LØSNING: At vi trenger en annen narkotikapolitikk er jeg enig i, men legalisering løser ingen av samfunnets problemer, skriver innsenderen.

  Legalisering løser ingenting

  DEBATT: Vi trenger en ny narkotikapolitikk, men legalisering løser ingen av samfunnets problemer. Det bare flytter dem.

 • - Skjønte ikke hva politiet ville

  Da politiet hentet stortingsrepresentant Erik Skutle (H) tidlig om morgen, skjønte han ingenting. - Jeg ble veldig overrasket, forteller han.

Følg BTmeninger på  Facebook og Twitter!
 

Les også

Slik kan du debattere i BT

Hvor skal jeg sende innlegg?Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Debatt

BT Meninger på twitter:


Siste saker